Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin problem çözme becerilerinin incelenmesi
Investigation of the problem solving skills of students at the Faculty of Sports Sciences
- Tez No: 690793
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERİÇ ERASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Problem, Problem çözme, Problem çözme becerisi, Problem, Problem solving, Problem solving skill
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin problem çözme becerilerini ortaya koymaktır. Bu araştırmanın modeli tarama modeli şeklinde gerçekleştirilen betimsel bir çalışmadır. Bu araştırmanın çalışma evrenini Akdeniz Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi 2020-2021 eğitim öğretim yılında öğrenim gören lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Akdeniz Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören lisans öğrencilerinden Beden Eğitim ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği, Antrenörlük Eğitimi ve Rekreasyon bölümlerinde okuyan, random yöntemle belirlenen 300 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve Heppner ve Petersen (1982) tarafından geliştirilen Problem Çözme Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada öncelikle verilerin dağılımı incelenmiştir. Çalışma grubundan elde edilen verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini test etmek amacıyla Kolmogorov Smirnov testi uygulanmıştır. Kolmogorov smirnov testinin sonucundan verilerin normal dağılmadığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle araştırmada non-parametrik testler kullanılmıştır. Normal dağılım özelliği göstermeyen bir dağılımda iki bağımsız grup ortalamalarını karşılaştırmak amacıyla non-parametrik yöntem olan Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Normal dağılım göstermeyen gruplarda üç veya daha fazla sayıda grubun ortalamaları arasındaki farklılığın anlamlılığını test amacıyla kullanılan non-parametrik yöntem olan Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan Problem Çözme Envanterinin Cronbach's Alpha güvenirlik katsayısı 0,81 olarak hesaplanmıştır. Araştırmanın bulgularından elde edilen sonuçlara göre spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin problem çözme becerileriyle, cinsiyet ve ilgilenilen spor dalı değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Problem çözme becerileriyle, yaş, bölüm, spor yılı değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the problem-solving skills of the students studying at the faculty of sports sciences. The model of this research is a descriptive study carried out as a survey model. The study population of this research consists of undergraduate students studying at Akdeniz University Faculty of Sports Sciences in the 2020-2021 academic year. The sample of the study consists of 300 undergraduate students studying at Akdeniz University Faculty of Sport Sciences, studying in Physical Education and Sports Teaching, Sports Management, Coaching Education and Recreation departments, determined by random method. Personal information form prepared by the researcher and Problem Solving Skills Scale developed by Heppner and Petersen (1982) were used as data collection tools in this study. In the study, firstly, the distribution of the data was examined. Kolmogorov Smirnov test was applied to test whether the data obtained from the study group showed normal distribution. As a result of the Kolmogorov smirnov test, it was concluded that the data were not normally distributed. For this reason, non-parametric tests were used in the study. Mann Whitney U test, which is a non-parametric method, was used to compare the means of two independent groups in a distribution that did not show normal distribution. The Kruskal Wallis test, which is a non-parametric method used to test the significance of the difference between the means of three or more groups in groups that did not show normal distribution, was used. The Cronbach's Alpha reliability coefficient of the Problem Solving Inventory used in the study was calculated as 0.81. According to the results obtained from the findings of the study, no statistically significant difference was found between the problem-solving skills of the students studying at the faculty of sports sciences, gender and the variables of the sports branch of interest (p>0.05). There were statistically significant differences between problem solving skills and variables of age, department and year of sport.