COVID-19 salgın sürecinde teleworking (uzaktan/evden) sistemi ile çalışmanın ve sosyal medyayı etkin kullanmanın çocuklu çiftlerde aile içi iletişimi üzerindeki etkisi üzerine nitel araştırma
The effect of teleworking and active social media use on parents and family communication during COVID-19: A qualitative study
  1. Tez No: 690792
  2. Yazar: EYLEM ÇELİK ERHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA GÖKÇE TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Teleworking, evden/uzaktan çalışma, sosyal medya, aile içi iletişim, Teleworking, distance/homeworking, social media, family communication
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tez araştırması, Covid-19 pandemisi sürecinde teleworking(uzaktan/evden Çalışma) sisteminin ve sosyal medyayı etkin kullanmanın çocuklu çiftlerde aile içi iletişimi üzerindeki etkisini öngörebilme amacıyla yapılmıştır. Tez'in çalışma grubu, kartopu örnekleme türlerinden amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiş olup, İstanbul ilinde ikamet eden, eşlerden en az birinin kamuda öğretmen olarak görev yaptığı 20 erkek, 20 kadın olmak üzere 40 yetişkin, evli ve çocuklu bireylerden meydana gelmekedir.. Veriler sosyo-demografik form ve yarı yapılandırılmış açık uçlu sorularla toplanmıştır. Verilerin toplanması aşamasında nitel araştırma desenlerinden derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Ayrıca görüşmeler online/yüz yüze yapılmıştır. Yapılan bu görüşmelerin, katılımcılardan da izin alınarak, ses kayıtları tutulmuş; bu ses kayıtları da teker teker dinlenilerek Word dosyasına yazılmıştır.Bu araştırmada verilerin analiz bölümünde kategorizasyon yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın içerik analizi; verilerin kodlanması, temaların bulunması, kodların ve temaların düzenlenmesi, bulguların tanımlanması ve yorumlanması olmak üzere dört kategori biçimde incelenmiştir. Bir araya getirilen veriler daha önceden oluşturulan kavramsal temalarla bağlantılandırılmıştır.“Covid-19 pandemisi döneminde teleworking(evden/uzaktan çalışma) sisteminin çiftlerin aile içi ilişkilerine etkisi”ve“Covid-19 pandemisi döneminde sosyal medya kullanımının evli çiftlerin ilişkileri üzerindeki etkisi”başlığı altında iki ana tema oluşturulmuştur. Bu temalara ait beş alt tema ve yine bu temaların da alt kodları oluşturulmuştur. Her kodunda karşılığına katılımcıların söyledikleri referans alınarak frekans değerleri yazılmıştır. Araştırmada, covid-19 pandemisi dönemide değişen iş, eğitim ve aile yaşamına, çift ve ebeveyn-çocuk ilişkilerinin“ yeni normale”alışmaları, bu süreçte yaşadıkları ruhsal, sosyal ve ekonomik durumlar ile süreci en az zararla atlatabilmenin yollarını bireylerin diğer aile bireyleriyle birlikte aşmaya çalıştıkları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reveal the effect of teleworking and active media use on parents and family communication during Covid-19.The participants were chosen with the help of snowball sampling technique, from married couples with children who live in Istanbul and at least one of either husband or wife works as teacher in a government school. The group consisted of 20 males, 20 females. There were 40 people in total. The data were collected from socio-demographic form and by semi-structured open-ended questions. During data collection, in-depth interview technique was used as a motif of qualitative research. Besides, all interviews were made as both online and face-to-face. The interviews were recorded with the permission of the participants; these records were listened and transformed into a Word file. Categorization technique was used for analyzing the quantitative data. The content analysis of the research was analyzed under four categories: coding, finding themes, arranging those codes and themes, identifying and commenting on the findings. The arranged data were correlated with the previously created conceptual themes. This research includes two main titles: one of them is the effect of teleworking on parents and family communication during Covid-19 and the other one is the effect of active social media use on married couples. In addition to these main titles, the study consists of five subtitles and their subcodes. The frequency number of the each code was written considering on what the participants said. In conclusion, the research showed that individuals try to adapt themselves to new working, education and family life ,get accustomed to“new normal”as couples and parents and cope with psychological, social and economic failures they face during Covid -19 with the help of their families' members.