TRT Çocuk'taki programlar üzerine halk bilimsel bir inceleme
A folkloric review on programs in TRT Çocuk
- Tez No: 690803
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEVDET AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: TRT Çocuk, halk bilimi, medya, kültür, TRT Çocuk, folklore, media, culture
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
Halk bilimi, 19. yüzyılda müstakil bir dalı olarak ortaya çıkmış ve ilerleyen zamandan etkilenen her şey gibi o da bu süreçten etkilenmiştir. Değişerek, dönüşerek, genişleyerek kendini güncelleyen halk bilimi, gelişen teknoloji ile farklı bir boyut kazanmıştır. Birincil sözlü kültür ortamından ikincil kültür ortamı olarak adlandırılan elektronik kültür ortamına aktarılan halk bilimi medya ile sıkı bir ilişki içerisine girmiştir. Radyo, televizyon ve daha sonra farklı medya araçlarının insan hayatına hızla girmeye başlaması ile halkın hayatı, yaşam tarzı ve kültürü de güncellenmeye başlamıştır. Televizyon kanallarının çoğalması, tematik kanal adı verilen belirli bir konu etrafında yayın yapan kanalların yayın hayatlarına başlaması ile birlikte televizyon; insanlara zevklerine göre tercih imkânı sunmuş bu da daha fazla insana hitap edilmesine ve izleyici sayısının artmasına neden olmuştur. İnsan hayatının vazgeçilmezi haline gelen medya unsurları, özelde televizyon, birçok amaca hizmet eden unsurlar olmuşlardır. Süreç içerisinde yok olan, unutulan veya güncellenen halk bilimi unsurlarının aktarılması, korunması amacına da hizmet edebileceği ifade edilen medyanın insanlar üzerinde ne kadar etkili ve vazgeçilmez olduğu yapılan araştırmalar ile ortaya konmuştur. Kültürel unsurların çocuklara ulaştırılması adına da kullanılabilecek olan televizyon, tematik çocuk kanalları ile bu amaca daha rahat hizmet edebilecek duruma gelmiştir. 01.11.2008 tarihinde yayın hayatına başlayan TRT Çocuk, çocuklara yerli yapım yayınları ulaştırmayı amaçlamaktadır. Milli kültürü esas alarak ve korumayı amaç edinerek oluşturulan yayınların yer aldığı TRT Çocuk kanalında yayınlanmakta olan çocuk dizileri, çizgi diziler, çocuk programları ve kanalın kendi adı ile çıkarmış olduğu çocuk dergisi hakkında çalışma kapsamında genel olarak bilgi edinilmiştir. Belirlenen başlıklar doğrultusunda incelenmesi uygun olan yayınlar içerik analizi yöntemi ile incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Son olarak somut olmayan kültürel miras açısından değerlendirilen TRT Çocuk kanalında, kültürel unsurların sıklıkla yer aldığı görülmüş ve bu unsurların çocuklara aktarılması için bu programların kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Folklore emerged as an independent branch in the 19th century and was affected by this process like everything else that was affected by the advancing time. The folklore, which updated itself by changing, transforming, expanding, gained a different dimension with the developing technology. Folklore, which was transferred from the primary oral culture environment to the electronic culture environment, which is called the secondary culture environment, has entered into a close relationship with the media. With the rapid introduction of radio, television and later different media tools into human life, the life, lifestyle and culture of the people began to be updated. With the proliferation of television channels and the channels broadcasting around a certain subject called thematic channel, television started broadcasting; has offered people the opportunity to choose according to their tastes, which has led to appeal to more people and increase the number of viewers. Media elements, especially television, which have become indispensable for human life, have become elements that serve many purposes. Researches have revealed how effective and indispensable the media, which is stated to be able to serve the purpose of transferring and protecting folklore elements that have disappeared, forgotten or updated in the process, on people. Television, which can also be used to convey cultural elements to children, has become more comfortable serving this purpose with thematic children's channels. Trt child, which started broadcasting on 01.11.2008, aims to deliver locally produced broadcasts to children. Within the scope of the study, general information was obtained about the children's serials, cartoons, children's programs and the children's magazine that the channel published under its own name on the TRT Child channel, which includes broadcasts based on national culture and aiming to protect it. The publications that were suitable to be examined in line with the determined titles were examined and evaluated with the content analysis method. Finally, it has been seen that cultural elements are frequently included in TRT Children's channel, which is evaluated in terms of intangible cultural heritage, and it has been concluded that these elements can be used to transfer them to children.