Fertil ve infertil hasta gruplarında CC ve CXC kemokinlerinin ekspresyonlarının saptanması
Elucidation of the CC and CXC chemokine expressions in fertile and infertile patients
  1. Tez No: 690960
  2. Yazar: ASLI TOKYAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE KÖSE VURUŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan infertilite, Düşük over rezervi, CXCL6, CCL20, CXCL12, Kemokin, Unexplained infertility, Diminished ovarian reserve, CXCL6, CCL20, CXCL12, Chemokine
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Açıklanamayan infertilite tanısı konmuş kadın ve erkek hastaların serum, kadın folliküler sıvısı, erkek seminal plazmalarında CXCL6, CCL20 ve CXCL12 kemokinlerinin saptanarak açıklanamayan infertilite için etyolojik bir neden bulunması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın birinci kısmında açıklanamayan infertil erkek (n=15) ve fertil olduğu bilinen gönüllülerden (n=9) periferik kandan serum eldesi ve 2-7 günlük cinsel perhiz sonrası semenden seminal plazma elde edildi. Çalışmamızın ikinci kısmında, çalışmamıza dahil edilen açıklanamayan infertil erkeklerin eşleri (n=15) dahil edildi ve düşük over rezervi tanısı alan kadınlardan (n=15) periferik kandan serum ve oosit toplama işlemi sonrası follikül sıvısı alındı. Çalışmamızda gönüllülerden alınan serum, kadın follikül sıvısı ve erkek seminal plazmasında ELISA testi ile CXCL6, CCL20 ve CXCL12 kemokinlerinin ekspresyon seviyeleri saptandı. Bulgular: Açıklanamayan infertil erkeklerin CXCL6, CCL20 ve CXCL12 kemokinlerinin seminal plazmadaki ekspresyon seviyeleri fertil erkeklere göre istatistiksel olarak anlamlıdır. Açıklanamayan infertil kadınların folliküler sıvısında ve serumundaki CXCL6 ve CCL20 kemokinleri düşük over rezervli kadınlar ile karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık elde edildi. Sonuç: Açıklanamayan infertil erkeklerin seminal plazma CXCL6, CCL20 ve CXCL12 kemokinlerinin ekspresyon seviyeleri fertil erkeklerde karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edildi. Bu kemokinlerde açıklanamayan infertil erkeklerde testis kaynaklı bir problem olabileceğine ve spermin oosite hareketinin engellendiğine dair sonuçlara ulaşıldı. Aynı zamanda açıklanamayan infertil kadınların follilkül sıvılarında CXCL6 kemokininin düşük over rezervli kadınlar ile karşılaştırdığımızda istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edildi. CXCL6 kemokininin açıklanamayan infertil kadın tanısında folliküler sıvıda nötrofil konsantrasyonunu arttırdığı ve fonksiyonu nedeniyle sperm motilitesini yavaşlattığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The present study aimed to identify a novel diagnostic parameter for unexplained infertility in male and female patients diagnosed as unexplained infertility by assaying the expression levels of chemokines such as CXCL6, CCL20, and CXCL12 in the blood serum, female follicular fluid and male seminal plasma samples. Materials and Methods: In the initial part of the study, serums from peripheral blood samples and seminal plasma samples of semen after 2-7 days of sexual abstinence were collected from the men diagnosed as unexplained infertility (n=15) and volunteer fertile men (n=9). Subsequently, at the second part of the study, follicular fluids after ovum pick-up (OPU) process were collected from the women diagnosed as diminished ovarian reserve and wife of the participated men with unexplained infertility diagnosis. Serums from peripheral blood, follicular fluids and seminal plasma samples were collected from volunteers, and then assayed via ELISA test for various chemokines such as CXCL6, CCL20, and CXCL12. Results: Statistically significant differences were found in the expression level of the CXCL6, CCL20, and CXCL12 chemokines in seminal plasma samples of unexplained infertile men when compared to fertile men. CXCL6 and CCL20 chemokines were found significantly different in the follicular fluids and serums of women with unexplained infertility when compared to women with low ovarian reserve. Conclusion: Statistically significant differences were found in the expression level of the CXCL6, CCL20, and CXCL12 chemokines in seminal plasma samples of unexplained infertile men when compared to fertile men. In the light of acquired findings, it was concluded that these chemokines could cause a testicular problem in men diagnosed as unexplained infertility and thus affect sperm motility. Similarly, statistically significant differences were found in the expression level of CXCL6 in follicular fluids of unexplained infertile women when compared to women with low ovarian reserve. To conclude, CXCL6 chemokine could possibly increase the concentration of neutrophils in follicular fluids and thus reduce sperm motility due to its function in unexplained infertility diagnosed women.