Turizm sektöründe devlet teşviklerinin TMS-20, BOBİ FRS ve MSUGT açısından değerlendirilmesi, muhasebeleştirilmesi ve karşılaştırılması
Evaluation, accounting and comparison of government incentives in the tourism sector in terms of TMS-20, BOBI FRS and MSGT
- Tez No: 691075
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVAL ELDEN ÜRGÜP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Devlet, Teşvik, BOBİ FRS, TMS-20, MSUGT, Tourism, Government, Incentive, BOBİ FRS, TMS-20, MSUGT
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ülkemizin kalkınması, ekonomik olarak düzen ve istikrarın sağlanması, uluslararası alanda rekabet edebilme gücüne sahip olabilmesi için devletin yardım ve desteğine ihtiyaç vardır. Bu desteğe ihtiyaç duyulan sektörlerden birisi olan turizm sektörünün yatırım maliyeti yüksek bir sektör olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda devlet teşviklerine duyulan ihtiyaçta artmaktadır. Ayrıca turizm sektörü hizmet odaklı bir sektör de olduğundan hizmet odaklı olmayan sektörlere göre daha maliyetlidir. Bu nedenle turizm odaklı devletin sağlamış olduğu birçok teşvik bulunmaktadır. Çalışmamızda bu teşviklerden birkaçı hakkında bilgilendirme yaparak BOBİ FRS, TMS-20, MSUGT raporlama sistemlerinin karşılaştırmalı olarak nasıl muhasebeleştirilmesi gerektiği hakkında bilgiler verilmiştir. Kullanılan muhasebe hesapları raporlama sistemlerine göre değişkenlik göstermiştir. Yevmiye kayıtlarında da net bir şekilde bu değişkenlikler görülmektedir. Turizm teşviklerinin gelire atıldığı raporlama sistemlerinin çoğunlukta olduğu dikkat çekmektedir. Sermaye yaklaşımının benimsendiği raporlama sistemlerinde fonlar, özkaynaklar gibi sermayeye yönelik hesaplar daha ağırlıklı kullanılmaktadır. Teşviklerin doğru ve anlaşılır olması ve raporlamayı inceleyecek yetkili kişilere şeffaf bilgi vermesi açısından her bir raporlama sistemine göre inceleme yapıp önerilerde bulunmak amaçlanmıştır. Verilen işletme örneğinde finansal raporlama çerçevesinde bulunan benzer ve farklı raporlama yöntemleri ele alınmış, bu raporlama yöntemleri hakkında yorumlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order for our country to develop, to ensure economic order and stability, and to have the power to compete in the international arena, the help and support of the state is needed. Considering that the tourism sector, which is one of the sectors in need of this support, is an expensive sector, the need for government incentives increases. In addition, since the tourism sector is a service-oriented sector, it is more costly than other sectors. For this reason, there are many incentives provided by the tourismoriented government. In our study, by informing about some of these incentives, information is given about how BOBI FRS, TMS-20, MSUGT reporting systems should be accounted for comparatively. It is aimed to examine and make suggestions according to each reporting system in order to ensure that the incentives are correct and understandable and that they provide transparent information to the authorized persons who will examine the reporting. In the given business example, similar and different reporting methods within the framework of financial reporting were discussed and comments were made about these reporting methods.