Türkiye'de turizm sektöründe uygulanan teşvik politikalarının konaklama işletmelerine etkisi
The effect of incentive policies implemented in the tourismsector in Turkey on accommodation companies
  1. Tez No: 730438
  2. Yazar: FATMA NUR ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAR DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teşvik, Konaklama İşletmeleri, 3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar, Incentive, Accommodation Companies, Decision No: 3305 on State aid for investments
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
1929 Ekonomik Buhranı sonrasında tüm dünyada uygulanan ekonomi politikalarında liberal politikalar yerine devletçi politikalar uygulanması yönünde büyük bir dönüşüm yaşanmıştır. Toplumsal ihtiyaçların artması ve farklılaşması ile krizin ekonomi üzerindeki derin ve büyük etkisi, ekonomi politikalarının yeni bir açıdan değerlendirilmesini zorunlu kılmış ve devletin ekonomi üzerindeki rolünü değiştirmiştir. Ekonomi politikalarında yaşanan dönüşüm neticesinde devletin ekonomiye müdahil olma gerekliliği, bir maliye politikası aracı olan teşvik politikalarının uygulanmasını da beraberinde getirmiştir. Teşvik politikaları hemen her ülke tarafından birçok sektörde uygulanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin konumu ve sahip olduğu kaynaklar nedeniyle önemli ve gelişime açık sektörlerinden olan turizm sektöründe, kalkınma planlarının da hızlandırıcı etkisi ile teşvik politikaları uygulanmış ve bu uygulamalar mevzuatla düzenlenmiştir. Bu çalışmanın amacı, Devlet teşvik sisteminin örgütlenme ve politika uygulama bakımından tarihsel olarak incelenmesi ile nihai olarak uygulanan teşvik sisteminin ve konaklama işletmeleri için uygulanan teşvik politikalarının turizm sektörüne olan etkilerinin analiz edilmesi olarak ifade edilebilir. Devlet birçok farklı sektöre ekonomik teşvik uygulamaktadır. Çalışmada yalnızca turizm sektörüne yönelik teşvikler ele alınacaktır ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Yatırımlar Genel Müdürlüğünden elde edilen verilerin analizi yapılacaktır. Çalışmanın kaynaklarını daha önce benzer konularda hazırlanmış olan akademik tezler, makaleler ve benzeri çalışmalar oluşturacaktır. Aynı zamanda T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Yatırımlar Genel Müdürlüğünden ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan veriler kaynaklar arasında yer almaktadır. Sonuç bölümünde konaklama işletmelerine yönelik uygulanan yatırım teşviklerinin, turizme özgü nedenlerin de etkisiyle, 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'da amaçlandığı şekilde bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması yönünde bariz bir etkisinin olmadığı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
After the economic depression of 1929 there was a major transition of economic policies around the world towards the implementation of state policies instead of liberal ones. The increase and differentiation of social needs and the deep and significant impact of the crisis on the economy have necessitated the assessment of economic policies from a new perspective and have changed the role of the state in the economy. As a consequence of the transformation of economic policies, the need for state involvement in the economy has led to the introduction of incentive policies, which is a tool of fiscal policy. Incentive policies are used by almost all countries in appropriate areas. In the tourism sector, which is an important and open sector in Turkey due to the country's geographical location and resources, incentive policies have been put in place with the accelerating effect of development plans and these practices have been regulated by legislation. The objective of this study can be translated into the historical review of the state incentive system in terms of organization and policy implementation, and the analysis of the effects of the applied incentive system and the incentive policies applied to accommodation companies on the tourism sector. The government applies economic incentives to many different sectors. In the study, only the incentives for accommodation companies will be discussed. In the study, datas obtained from the General Directorate of Incentives and Foreign Investment Implementation of the Ministry of Industry and Technology of the Republic of Turkey will be analyzed. Academic dissertation and essays, articles and studies on similar topics will be the main sources of the study. At the same time, data obtained from the General Directorate of Incentives and Foreign Investment Implementation of the Ministry of Industry and Technology of the Republic of Turkey and Ministry of Culture and Tourism of the Republic of Turkey will also be among the main sources. In the conclusion part, it is noted that the investment incentives applied to accommodation companies, due to tourism-specific reasons, do not have a clear effect on the reduction of regional development disparities as foreseen in the State aid decision on investment number 2012/3305.