Öğretmenlerin sosyal sermaye düzeyleri ile işe angaje olma düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between teachers' social capital levels and work engagement levels
- Tez No: 691229
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ AKGÜN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Sosyal Sermaye, İşe Angaje Olma, Teacher, Social Capital, Work Engagement
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin sosyal sermaye düzeylerine ve işe angaje olma düzeylerine ilişkin görüşlerini belirlemek ve bu değişkenler arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Nicel araştırma yöntemi ve ilişkisel tarama modelinde yapılan bu araştırmada 2020-2021 eğitim öğretim yılında Bolu ili Gerede ilçesi Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görev yapan 451 öğretmen araştırmanın çalışma evrenini oluşturmaktadır. Tesadüfi örnekleme yöntemlerinden basit tesadüfi örneklem yöntemi ile 250 öğretmene ulaşılarak örneklerin çalışma evrenini temsil etmesi sağlanmıştır. Araştırma online olarak yürütülmüştür. Araştırmada öğretmenlerin görüşlerine ilişkin gerekli verileri toplamak amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”,“Sosyal Sermaye Ölçeği”ve“İşe Angaje Olma Ölçeği”kullanılmıştır. Öğretmenlerin Sosyal Sermaye Ölçeği ve alt boyutlarından, İşe Angaje Olma Ölçeği ve alt boyutlarından aldıkları puanların; cinsiyet, öğrenim durumu ve branş türü değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için Mann Whitney-U testi, yaş, mesleki kıdem, eğitim kademesi değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için ise Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Ayrıca sosyal sermaye ve işe angaje olma ölçekleri arasındaki ilişkiyi saptamak için Spearman's rho korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Manidarlıklar 0.05 düzeyinde sınanmış ve bulgular araştırmanın amaçlarına uygun olarak sunulmuştur. Araştırma sonucuna göre; öğretmenlerin sosyal sermaye düzeyleri ve işe angaje olma düzeyleri toplam puanları“yüksek”düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin sosyal sermaye düzeyleri ile işe angaje olma düzeyleri arasında yüksek şiddetli, pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu; öğretmenlerin sosyal sermaye düzeylerinin artmasıyla işe angaje olma düzeylerinin de pozitif ve anlamlı bir şekilde artacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine teachers' opinions about their social capital levels and work engagement levels and to reveal whether there is a significant relationship between these variables. In this research conducted in the quantitative research method and relational screening model, 451 teachers working in public (official) schools affiliated to the Ministry of National Education in the city of Gerede in the 2020-2021 academic year consituted the study universe of this research. By using the simple random sampling method, which is one of the random sampling methods, 250 teachers were reached to represent the population of this study. The study was carried out online. In the study,“Personal Information Form”,“Social Capital Scale”and“Work Engagement Scale”were used in order to collect necessary data regarding teachers' opinions. Mann Whitney-U test and Kruskal Wallis H test were used to determine whether teachers' scores differ according to personal variables in these scales. In addion, Spearman's rho Correlation Analysis was used to reveal the relationship between teachers' social capital levels and work engagement levels. The significance was tested at the 0.05 level and the findings were presented in accordance with the aims of the study. According to the results of the research; it was determined that teachers' social capital levels and work engagement levels are“high”. There is a strong, positive and significant relationship between teachers' social capital levels anda work engagement levels according to this study. It was concluded that as teachers' social capital levels increase, their work engagement levels also increase positively and significantly.