Türkiye'de son 10 yılda görülen iş kazalarının çalışma saati, cinsiyet ve yaşa göre incelenmesi
Occupational accidents in Turkey in the last 10 years; hours of work, gender and age analysis
  1. Tez No: 691356
  2. Yazar: DİLAN ŞİMŞEK AKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP SOFUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yaş, Cinsiyet, Çalışma Saati, İş Kazası, Age, Gender, Working Hours, Occupational Accident
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
İş sağlığı ve güvenliği çalışma hayatının en önemli yapı taşıdır. Bu alanda yaşanan her türlü aksama her iki taraf için büyük sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sebeple yaşanan iş kazalarında ihmaller, kişisel koruyucu donanım eksikliği vb. birçok sebep olmasına karşın çalışanın cinsiyet, yaş ve çalıştığı saatte iş kazalarının yaşanmasında etkilidir. Buradan hareketle istatistiksel verilerden yararlanılarak yaşanan iş kazalarında bu etmenlerin araştırılması amacıyla çalışma yapılmıştır. Araştırılan etmenler çalışma saatleri, çalışanın cinsiyeti ve çalışanın yaşıdır. Araştırma sonucunda belirtilen etmenlere göre yıllıklar log-lineer analiz yöntemi ile analiz edilerek hangi etmenin iş kazası yaşanması üzerinde ne kadar etkili olduğu ile ilgili bilgi araştırılmıştır. Bu çalışmada Sosyal Güvenlik Kurumunun 10 yıllık çalışma verileri ile çalışanların yaş ve cinsiyetine göre iş kazaları incelenmiştir. Belirlenen 10 yıllık zaman aralığı 2008-2017 arasındaki süreyi kapsamaktadır. İş kazalarının en çok yaşandığı saatler ele alınarak detaylı bir şekilde yıllara göre, cinsiyete göre, yüzdelik bilgileri ile birlikte tümü ele alınarak grafikler çıkarılmıştır. Yapılan çalışmadaki grafikler kullanılarak, en çok 2017 yılında iş kazaları yaşandığı en çok erkeklerin iş kazası yaşadığı rapor edildiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte iş kazalarının en çok yaşandığı saat aralıkları ise 11:00-11:59 olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety is the most important building block of working life. Any disruption in this area can have great consequences for both parties. For this reason, negligence in work accidents, lack of personal protective equipment, etc. Although there are many reasons, the gender, age and working hours of the employee are effective in the occurrence of occupational accidents. Based on this, a study was carried out to investigate the physical factors in occupational accidents based on statistical data. The physical factors investigated are working hours, the gender of the employee and the age of the employee. As a result of the research, the annuals were analyzed with the log-linear analysis method according to the factors specified, and the information about how effective which factor was on the occupational accident was investigated. In this study, occupational accidents were examined according to the age and gender of the employees with the 10-year data of the Social Security Institution. The 10-year time frame determined covers the period between 2008-2017. The hours when occupational accidents were most common were taken into consideration and charts were drawn in detail by years, by gender, together with the percentage information. Using the graphics in the study, it was determined that the most occupational accidents were experienced in 2017, and the most men were reported to have had work accidents. However, it has been observed that the most frequent hours of work accidents are between 11: 00-11: 59.