Salgın hastalıkların turistik satın alma kararlarına etkisi: COVID-19 pandemisine ilişkin bir çalışma
The effects of epidemic diseases on tourist purchase decisions: A research on the COVID-19 epidemic
- Tez No: 691387
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Tüketici Davranışı, Satın Alma, Turist Tipolojileri, Salgın Hastalık, Covid-19, Tourism, Consumer Behavior, Purchase, Tourist Types, Epidemic Disease, Covid-19
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Covid-19 salgınının 2020 yılında tüm dünyaya yayılması birlikte turizm hareketleri küresel çapta olumsuz etkilenmiştir. Hastalığın kendisine bulaşabileceğini düşünen insanların sayısının artmasının ve zaman zaman uygulanan uluslararası seyahat kısıtlamalarının etkisiyle turizm faaliyetlerinde ciddi bir düşüş meydana gelmiştir. Hayatın normal akışında bile tatil satın alma kararı verirken birçok farklı etkenden etkilenen turistler için covid-19 salgını döneminde tatil kararı almak tamamen zorlaşmıştır. Bu dönemde turistlerin kararlarını etkileyen etkenleri dikkatli bir şekilde analiz eden işletmeler rakiplerine göre bir adım öne geçebilmişlerdir. Fakat her turistin davranışını tek tek incelemek zaman ve maliyet açısından oldukça zorlu olabilmektedir. Bunun için pazarlamacılar turistleri belirli özelliklerine göre gruplara ayırmaktadırlar. Bu çalışmada, karar verme tarzlarına göre ayrılmış turist tiplerinin satın alma davranışını etkileyen faktörlerden nasıl etkilendiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Covid-19 Pandemi koşulları dolayısıyla online olarak bir anket düzenlenmiş ve 596 kişiye ulaşılmıştır. Anketlerin analizinde yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda turist tiplerinin satın alma davranışını en çok etkileyen faktörlerin; akılcı, alışmış, kısıtlı ve uyumlu turistler için pazarlama çabaları, hedonik turistler için psikolojik faktörler, fırsatçı turistler için ise kişisel ve kültürel faktörler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the spread of the Covid-19 epidemic all over the world in 2020, tourism movements have been disrupted on a global scale. There has been a serious decrease in tourism activities due to the increase in the number of people who think that the disease can be transmitted to them and the international travel restrictions applied from time to time. For tourists, who are already affected by many different factors when deciding to buy a holiday, it has become completely difficult to make a holiday decision during the covid19 epidemic. In this period, businesses that carefully analyzed the factors affecting the decisions of tourists were able to take a step ahead of their competitors. However, examining the behavior of each tourist individually can be quite challenging in terms of time and cost. For this, marketers need to divide tourists into groups according to their specific characteristics. In this study, it is aimed to determine how tourist types that separated according to their decision-making styles are affected by the factors affecting their purchasing behavior. Due to the pandemic conditions, an online survey was organized and 596 people were reached. Structural equation modeling was used in the analysis of the questionnaires. As a result of the study, the factors that most affect the purchasing behavior of tourist types; marketing efforts for rational, habitual, constrained and adaptable tourists, psychological factors for hedonic tourists, and personal and cultural factors for opportunistic tourists.