Antik Çağ'da yapılarda iç mekan aydınlatması ve havalandırma
Indoor lighting and ventilation in the ancient buildings
  1. Tez No: 691455
  2. Yazar: TAŞKIN ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN LAFLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Çağ, Antik Yunan, Antik Roma, Mimari Yapılar, Doğal Aydınlatma, Yapay Aydınlatma, Havalandırma, Ancient Period, Ancient Greek, Ancient Rome, Architectural Structures, Natural Lighting, Artificial Lighting, Ventilating
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada Antik Çağ'da yapılarda iç mekan aydınlatması ve havalandırma konusu incelenmiştir. Antik Dönem'de coğrafyanın mimari yapılar üzerinde son derece etkili olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle mevsimsel değişiklikler sonucunda yapıların gün içerisinde güneş ışığından mahrum kaldığı görülmüştür. Bundan dolayı yapıların yerel koşullara uydurularak planlanması gerektiği anlaşılmıştır. Antik Yunan ve Roma'daki yapıların birçoğu bu doğrultuda planlanmıştır. Yapılar güneş ışığından üst düzeyde faydalanacak şekilde planlanmış ayrıca giriş kısmı, pencereler gibi bölümlerde bu doğrultuda mekanlara adapte edilmiştir. Ayrıca mimari yapıların akşam saatlerinde de yoğun bir şekilde kullanıldığı gözlemlenmiştir. Bu zaman diliminde ise aydınlatma araçları başlıca aydınlatma kaynağı olmuştur. Bu çalışmada; Antik Yunan ve Roma İmparatorluk Dönemi'ndeki mimari yapılar ele alınarak antik kaynaklar ve arkeolojik belgeler ışığında konunun araştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the topics indoor lighting and ventilation in the ancient buildings have been analysed. It has been observed that geography was extremely effective on architecture in ancient period. It has been seen that buildings had been lack of sunlight during the day time especially as a result of seasonal changes. For that reason it had been understood that buildings should be planned according to local conditions. Many of the buildings in Ancient Greece and Rome had been planned accordingly. Buildings had been planned in the manner of getting the sunlight as much as possible and moreover, sections like entrance and windows had been adapted to buildings accordingly. Furthermore, it has been observed that buildings had been used frequently at the evening hours too. Lighting tools had been the main lighting source in this period. In this study, evaluation of the subject has been made in the light of ancient sources and archaeological documents by analyzing the architecture in Ancient Greece and Rome.