Türkiye'de müzik bölümleri özel yetenek sınavlarına hazırlık sürecinde özel müzik eğitimi veren kurumlarda müziksel işitme okuma yazma eğitimi için kullanılan kaynaklar üzerine bir inceleme
A review on the resources used for musical hearing, read and written education in institutions providing special music education in the process of preparation for special talent exams of music departments in Turkey
- Tez No: 691454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Bölümleri, Yetenek Sınavları, Özel Müzik Eğitim Merkezleri, Müzik Kursları, Müziksel İşitme Okuma Yazma, Music Departments, Talent Exams, Private Music Education Centers, Music Courses, Musical Hearing, Literacy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma; Türkiye'de lisans düzeyinde eğitim veren müzik bölümlerine yönelik yetenek sınavlarına dair hazırlık eğitimi veren özel müzik eğitim merkezleri ve müzik kurslarında çalışan eğitmenlerin eğitim süreçlerinde müziksel işitme okuma yazma derslerinde kaynak kullanımı, çeşitleri ve yeterliliğine dair bilgilere ulaşan bir araştırmadır. Müzik eğitimcilerinin hazırlık eğitimi süreçlerinde müziksel işitme okuma yazma eğitimi için kullandıkları metotların ve kaynakların neler olduğunu belirlemek amacı ile tarama yöntemlerinden anket tekniği uygulanarak veriler elde edilmiştir. Araştırma evrenini Türkiye genelinde müzik yetenek sınavlarına yönelik eğitim veren kurs merkezlerinde çalışan müzik eğitimcileri oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise; 30' u büyükşehir olmak üzere toplam 37 şehrin yer aldığı müzik bölümleri yetenek sınavları hazırlık eğitimi veren 142 özel müzik eğitim merkezi ve bu kurslarda çalışan 167 müzik eğitimcisi oluşturmaktadır. Araştırmada uzman görüşleri doğrultusunda bir veri toplama aracı geliştirilmiştir. Araştırmanın nicel verilerinin elde edildiği anket formunda beşli likert türü ölçekleme kullanılarak müziksel işitme okuma ve yazma alanına yönelik kullanılan kaynaklara ait bilgiler toplanmıştır. Ayrıca konu ile ilgili örneklem grubunda yer alan müzik eğitimcilerine demografik özelliklerine bağlı sorular da ankette yer almaktadır. Araştırmanın sonucuna ait bulgular SPSS 25 programında frekans ve yüzdelik hesaplamalarına göre gerçekleştirilmiş ayrıca güvenirliği SPSS Cronbach Alpha hesaplama yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda kullanılan kaynakların Türkiye genelinde mesleki müzik eğitimi veren birçok eğitim kurumu ve kademelerinde kullanılan kaynaklar olduğu belirlenmiştir. Kullanılan kaynakların müziksel işitme okuma ve yazma eğitiminde yetenek sınavlarına yönelik yapılan çalışmalarda yeterlilik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre yetenek sınavlarına hazırlık eğitimi için kullanılan kaynakların ders sürelerinin ve zamanının müzik eğitimcileri tarafından uzatılabileceği önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research; It is a research that reaches information on the use of resources, types and proficiency in musical hearing literacy classes in the education processes of private music education centers and music courses that provide preparatory training for aptitude exams for undergraduate music departments in Turkey. In order to determine the methods and resources used by music educators for musical hearing literacy education in the preparatory education processes, data were obtained by applying the survey technique, one of the screening methods. The population of the research consists of music educators working in the course centers that provide training for music talent exams throughout Turkey. The sample group is; Music departments in 37 cities, 30 of which are metropolitan cities, are composed of 142 private music education centers providing aptitude exam preparation training and 167 music educators working in these courses. In the study, a data collection tool was developed in line with expert opinions. In the questionnaire form, in which the quantitative data of the research were obtained, information about the sources used for musical hearing, reading and writing was collected by using five-point Likert type scaling. In addition, questions related to the demographic characteristics of the music educators in the sample group on the subject are also included in the questionnaire. The findings of the research were carried out according to frequency and percentage calculations in the SPSS 25 program, and its reliability was obtained with the SPSS Cronbach Alpha calculation method. As a result of the research, it has been determined that the resources used in many educational institutions and levels that provide vocational music education throughout Turkey. It has been concluded that the resources used show adequacy in the studies conducted for the aptitude tests in musical hearing, reading and writing education. According to the results of the research, it has been suggested that the duration and time of the resources used for the preparation training for the aptitude exams can be extended by the music educators.