Yat mobilya sektörü, işletmelerin karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri (Muğla ve Antalya örneği)
Yacht furniture sector, yacht manufacturers problem and proposed solutions (Muğla and Antalya examples)
  1. Tez No: 691471
  2. Yazar: BURCU BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Yat Mobilya İmalatı, Yat İç Dizayn, Yat İnşa Sektörü, Mobilya Üretim, Yat Mobilyası, Yacht Furniture Production, Yacht Interior Design, Furniture Production, Yacht Building Industry, Yacht Furniture
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Gelişmekte olan önemli sektörlerden birisi olan yat sektörünün alt kolu olarak yat mobilya imalatı gün geçtikçe daha da dikkat çekmektedir. Yatların ve mobilyanın statü̈ sembolü̈ olarak görülmesi, birbirinin tamamlayıcısı olan bu iki sektör için önemlidir. Bu önem, yat mobilyası imalatının yat inşa maliyetinde motor donanımından sonraki ikinci en büyük maliyet kalemi olması nedeni ile daha da anlamlıdır. Yat imalat sektörü içinde önemli bir yere sahip olan ve gelecekte öneminin daha da iyi anlaşılacağı yat mobilya imalat sektörünün teknoloji kullanımı, kalite, kurumsallaşma, verimlilik, istihdam, katma değer, markalaşma ve tasarım gibi konulardaki potansiyelini ortaya koyan ve gelişmesine katkıda bulunacak araştırma geliştirmelerin yapılması ülke kalkınma ekonomisi için son derece önemlidir. Türkiye'nin gelişmekte olan kıyı şeridindeki yat ve yat mobilyası firmalarının yoğunlaştığı Muğla ve Antalya bölgesi hedefe alınmış ve yat imalat sektörüne yönelik üretim yapan ve aynı zamanda mobilya sektörünün bir parçası olan yat mobilya sektörü hakkında genel bilgiler elde edilerek yat mobilya sektör işletmelerinin faaliyetlerinde karşılaştıkları sorunlar anket tekniğiyle incelenmiştir. İstatistik paket programları aracılığıyla analiz edilen verilere göre; yat mobilyası imalatı hala orta ve küçük ölçek şirketlerde yapılmaktadır. Sektörde ileri teknoloji kullanan işletmeler az, AR-GE bölümü ise yok denecek kadar azdır. Türkiye Yat Mobilya Sektörü̈ rakiplerine göre ucuz fakat kaliteli iş gücüne ve tüm pazarlara yakın merkezi bir konuma sahiptir. İşletmeler genel olarak markalaşmamış̧ ve aynı zamanda kurumsallaşmamıştır. Yat ve yat mobilyası imalatı yoğun olarak proje bazlı yapıldığı için de pazarlama faaliyetlerine öncelik verilmemektedir. İşletmeler, tasarım ve imalat projelerini ağırlıklı olarak kendi ofislerindeki mimar ve mühendislerle çözmelerine karşılık tasarım ve üretim yönetiminde karşılaşılan en önemli sorun üretim sürecinin düzgün planlanmaması, imalat sürecinde karşılaşılan en önemli sorun ise kalifiye personelin yeterli beceriye sahip olmamasıdır. Bunun için sektörün doğru tanıtılması ve okullarda ilgili eğitim birimlerinin artırılması gerekmektedir. Türkiye yat inşa sanayinin alt sektörü olan yat mobilya imalatı gelişmiş ülkelerdeki daralmaya rağmen ülkemizde son yıllarda dinamik bir gelişim süreci yaşamaktadır. Araştırmada elde edilen sonuçlar ışığında; çağa uygun modern tekniklerle ve verimli üretimler gerçekleştirerek Dünya'nın En İyi'si olma potansiyeli taşımaktadır. Yapılması gereken araştırma geliştirme çalışmalarına öncelik vermek, yan sanayi kollarını desteklemek ve pazarlama çalışmaları ile Dünya Yat ve Yat Mobilyası imalatında varlığını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Yacht Industry is one of the important and developing sectors and yacht furniture manufactory is a branch of this sector those are growing day by day. Important that yacht and yacht furniture are both as status symbols and integrate each other. Seeing yachts and furniture as status symbols is important for these two complementary sectors. This importance is even more significant as yacht furniture manufacturing is the second largest cost item in yacht building after engine equipment.Yacht furniture manufactoring has important position in the yacht industry, in the future this importance will be understood better. It is significant to make researches on yacht furniture manufactoring's technology use, quality, institutionalization, efficiency, employment, added value, branding and design will help to develop and improve our economy. This study is focused on yacht and yacht furniture manufactors those are especially located in Muğla and Antalya regions in Turkey's costline. General and sectoral information has been given about yacht and yacht furniture and yacht furniture sector problems were targered by survey technique and those survey has been analyzed through the statistical package programs. With this study, yacht furniture manufacturing is still carried out in small and medium scale business enterprises.There are few enterprises that use advanced technology in the sector, and general there was no research and development activity. When The Turkish Yacht Furniture Sector is compared to its competitors it has a cheap but qualified workforce and a central location close to all markets. However businesses are generally not branded and also not institutionalized. Mainly marketing activities are not prioritized, as yacht manufacture has been doing with order type of production. Although companies mostly solve their design and production drawings with architects and engineers in their own design offices, the most important problem is production managment and planning. Also the most crucial problem about production side is that qualified workers do not have sufficient skills. For those problems, the sector should be introduced correctly and yacht educational schools should be increased. In our country, yacht furniture sector which is sub-sector under the yacht building industy that is dynamicly developing in last decate despite the contraction in developed countries. Using results obtained from this study; Turkey has the potential to be the Best in the World by performing efficient production progress and improved techniques that is suitable for the era. In addition research and development studies that needs to be prioritized, yacht supply industry should be supported and with marketing studies, Turkey will be the leader in World Yacht and Yacht Furniture Sector.