Türkiye'deki ekonomik krizlerin sektörel yatırımlara etkisi
- Tez No: 691559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sektörel Yatırımlar, Döviz Piyasası Baskısı, Banka Kırılganlığı, Ekonomik Krizler, İmalat Sanayi, Sectoral Investments, Economic Crises, Exchange Market Pressure, Bank Fragility, Manufacturing Industry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Ekonomik krizler her gelişmekte olan ülke gibi Türkiye'yi de belli aralıklarla etkilemekte ve Türkiye ekonomisine zarar vermektedir. Tarih boyunca Türkiye borç krizlerinden daha çok finansal ve bankacılık krizleri etkisinde kalmıştır. Özellikle 1980'lerden bu yana yaşanan krizler döviz kuruna ve sistemik bankacılık risklerine bağlıdır. Ekonomik krizlerin etkileri makro düzeyde oldukça yoğun olarak incelenmesine rağmen çalışmalar sektörel düzeye inmemekte ve bu alanda büyük bir boşluk bırakmaktadır. Ekonomik krizler ve bu krizlerin şiddeti bankacılık kırılganlık endeksi ve döviz piyasası baskısı ile ölçülebilmektedir. Bu çalışmada imalat sanayini oluşturan 19 alt sektöre (gıda ürünleri ve içecek, tütün ürünleri, tekstil ve benzeri) odaklanılarak sektörel bazda yatırımların ekonomik kriz göstergelerinden nasıl etkilendiği ortaya konmaktadır. Çalışmamız 1998-2016 yıllarını kapsamakta ve panel veri analizi tekniklerine dayanmaktadır. Sonuçlarımız sektörel bazda yatırımların ekonomik kriz göstergelerinden kısmi olarak etkilendiğini göstermektedir. Sektörel yatırımlar döviz piyasası baskısından yüksek düzeyde etkilenirken bankacılık sektöründeki kırılganlık sektörel yatırımlar üzerinde etkili değildir.
Özet (Çeviri)
Economic crises affect Turkey like every developing country on a regular basis and hurt Turkish economy. Throughout history, financial and banking crises have influenced Turkey compared to the debt crises. Especially the crises after 1980s are dependent on the exchange rates and systemic banking risks. Although the effects of economic crises are studied intensively at macro level, they usually do not cover the sectoral level and leave a big gap in this area. Economic crises and their severity can be measured by the banking fragility index and exchange market pressure. In this study, focusing on 19 sub-sectors (food products and beverages, tobacco products, textiles and similar) that make up the manufacturing industry, it is revealed how the investments on sectoral basis are affected by the economic crisis indicators. Our study covers the years between 1998 and 2016 and is based on the techniques of panel data analysis. Our results show that sectoral investments are partially affected by economic crisis indicators. While sectoral investments are highly affected by the exchange market pressure, the fragility in the banking sector is not effective on sectoral investments.