Afyonkarahisar ilinde seçilmiş bir yörede sosyal sermayenin kooperatifleşme üzerine etkisi
The effect of social capital on cooperatives for a selected area in Afyonkarahisar
- Tez No: 691589
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAD YERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Güven, sosyal sermaye, kooperatifleşme, sosyo-ekonomik, dayanışma, Trust, social capital, cooperatives, socio-economic, solidarity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarım İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bir toplumda bulunan güven, sosyal davranışlar, normlar ve ekonomik özelliklerin oluşturduğu değerler bütünü sosyal sermaye olarak adlandırılır. Sosyal sermaye birikiminin insanların örgütlenmesi konusunda güçlü bir temel oluşturduğu düşünülmektedir. Bu tezde sosyal sermaye kavramı irdelenmekte ve sosyal sermayenin kooperatifleşme üzerinde yarattığı etkiler incelenmektedir. Sosyal sermaye kavramının tanımlandığı, tarihsel gelişimine değinildiği, sosyo-ekonomik etkilerinin işlendiği, negatif etkilerinin belirtildiği ve ölçülmesinin incelendiği bölümlerin ardından anket çalışması ve bulgularının işlendiği bölüm yer almaktadır. Anket çalışması ile Afyonkarahisar'da aktif olarak çalışan kooperatifi olan Erkmen Köyü ve kooperatifi olmayan Değirmenayvalı Köyü'nde sosyal sermaye durumunu öğrenerek iki köy arasındaki farklılıklar araştırılmaktadır. Araştırmaya göre kooperatifleşmiş Erkmen Köyü katılımcılarının özellikle sosyal ilişkiler ve toplumsal katılım açısından daha fazla sosyal sermaye birikimine sahip olduğu görülmektedir. Sosyal sermayenin yarattığı güven ağları ve dayanışma ile kooperatifleşme fikrini yaygınlaştırması ve tarımsal kalkınmayı desteklemesi üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The set of values formed by trust, social behaviors, norms and economic characteristics in a society is called social capital. It is thought that social capital accumulation constitutes a strong foundation for people's organization. In this thesis, the concept of social capital and the effects of social capital on cooperatives are examined. After the sections where the concept of social capital is defined, its historical development is mentioned, its socio-economic effects are discussed, its negative effects are stated and its measurement is examined, there is a section where the survey study and its findings are processed. With the survey study, the differences between the two villages are investigated by learning the social capital situation in Erkmen Village, which has actively working cooperative in Afyonkarahisar, and Değirmenayvalı Village, which does not have a cooperative. According to the research, it is seen that the participants of Erkmen Village who have cooperated have more social capital accumulation especially in terms of social relations and social participation. With the trust networks and solidarity created by social capital, it is emphasized that it spreads the idea of cooperation and supports agricultural development.