Evaluation and selection of ground motion intensity measures for nonlinear seismic demand and fragility analysis of MDOF systems
Çok serbestlik dereceli sistemlerin doğrusal olmayan sismik ve kırılganlık analizi için yer hareketi şiddet ölçülerinin değerlendirilmesi ve seçimi
- Tez No: 691594
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAKUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şiddet Ölçüleri, Sismik Talep Analizi, Etkinlik, Yeterlilik, Kırılganlık Analizi, Intensity Measures, Seismic Demand Analysis, Efficiency, Sufficiency, Fragility Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 468
Özet
Performansa dayalı sismik tasarım yönteminde, şiddet ölçüleri, sismik tehlike seviyesi ile yapıların davranışını veya hasarını ilişkilendiren önemli yer hareketi parametreleridir. Bu nedenle, sismik talep tahminlerindeki değişkenliği azaltabilen etkin şiddet ölçülerinin belirlenmesi önem arz etmektedir. Literatürde basitten gelişmişe bir çok skalar ve vektör şiddet ölçüsü mevcut olmasına rağmen bu parametrelerin özellikle yapıların tüm davranış seviyelerindeki etkinliğini inceleyen karşılaştırmalı çalışmaların sayısı sınırlıdır. Bu eksikliği gidermek amacıyla, az ve nispeten yüksek katlı betonarme çerçevelerin kritik mühendislik talep parametreleri ile yüksek korelasyon gösteren etkin şiddet ölçülerinin saptanması amacıyla kapsamlı bir çalışma üstlenilmiştir. Çalışma, konuyu tek ve çok serbestlik dereceli sistemlerden yararlanarak detaylandırmaktadır. Basit skalar şiddet parametrelerinden oluşan uzun bir listenin korelasyon performanslarına göre daha yönetilebilir bir şiddet ölçüsü listesi teşkil edilmiş ve bu parametrelere göre alternatif yer hareketi kayıt altkümeleri oluşturulmuştur. Bu alternatif kayıt setleri kullanılarak daha karmaşık çok serbestlik dereceli sistemler analiz edilmiş, ve daha gelişmiş skalar ve vektör ölçülerinden oluşturulmuş genişletilmiş bir listenin etkinlikleri incelenmiştir. Ayrıca, bu parametrelerin moment magnitüdü ve sahaya olan uzaklığa dayalı yeterlilikleri istatistiki analizler aracılığı ile değerlendirilmiştir. Bağlanım denklemine dayalı istatistiki yaklaşım kullanılarak yapılan ikinci aşama değerlendirmenin yorumlarına göre incelenen betonarme sistemler için en uygun adaylar belirlenmiştir. Çalışmanın son kısmında, kısa listeye giren şiddet ölçülerinin, kırılganlık analizlerinde yer hareketi kayıtlarının seçimi aşamasına olan etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak, sismik kırılganlık çalışmalarında yeterince doğru kayıp tahminlerinin hesaplanmasında kullanılacak güvenilir kırılganlık eğrilerinin elde edilebilmesi için gerekli şiddet seviyesi sayısı ve bu seviyelerde seçilmesi gereken kayıt sayılarına yönelik tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In performance-based seismic design methodology, intensity measures are thought to be key parameters of ground motion records that relate the seismic hazard levels with the structural response or damage. Therefore, it is important to identify efficient intensity measures that are capable of reducing the variability in seismic demand predictions. There exist several simple-to-advanced scalar and vector ground motion intensity measures; however, the literature is limited in the number of comparative studies investigating the efficiency of these parameters, especially in the entire response range of structures. In order to compensate for such shortcoming, a comprehensive research study has been undertaken to identify the most efficient intensity measures that would correlate well with key engineering demand parameters of low- to relatively high-rise reinforced concrete frames. The study elaborates on the subject utilizing both single- and multi-degree-of-freedom systems. Based on the correlation performances of a long list of simple scalar intensity parameters, a manageable list of indices has been shortlisted on which alternative ground motion record subsets were formed. The more complex multi-degree-of-freedom systems were later analyzed under these alternative record subsets to investigate the efficiency of an expanded list of intensity measures covering more advanced scalar and vector indices as well. Besides, the sufficiency of these parameters with respect to moment magnitude and source-to-site distance were evaluated through statistical analyses. Based on the interpretations of this second stage evaluation which utilizes a regression equation-based statistical approach, the best candidates have been identified for the reinforced concrete systems examined. In the last part of the study, the effect of shortlisted intensity measures on the ground motion selection stage of fragility analyses has been examined. Eventually, recommendations on the number of bins and records in each bin have been made to obtain reliable fragility curves that would lead to sufficiently accurate loss estimations of seismic vulnerability studies.