Kadın girişimcilere destek veren kurum ve kuruluşlar üzerinde bir araştırma: Cibuti örneği
A research on institutions and organizations supporting women entrepreneurs: The sample of Djibouti
  1. Tez No: 691603
  2. Yazar: RAHMA FARAH ADAWEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLMİRA KERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cibuti, Kadın Girişimci, Kurum ve Kuruluşlar, Ekonomi, Djibouti, Woman Entrepreneur, İnstitution and organizations, Economy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Ekonomik ve sosyal gelişmeler kadınların ilerlemesi ile yakından ilişkilidir. Kadınların gelişmiş olduğu ülkelerde ekonomik büyüme genellikle istikrarlı olmuştur. Buna karşılık kadınların kısıtlandığı ülkelerde ekonomiler durgunluk içindedir. Hiçbir dönüşüm ve gelişim kadınların potansiyelinden faydalanılmadığı sürece mümkün değildir. Yapılan pek çok araştırmada kadınların yerel, ulusal ve küresel ekonomilerin büyümesine katkıda bulunacak girişimci potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekilmektedir. Kadın girişimciliği ekonomi içerisinde girişimcilik türlerinde çeşitlilik yaratmakta, girişimcilik yelpazesini genişlemekte, farklı iş kollarını ortaya çıkarabilmekte ve kalkınmaya olumlu etkileri olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Cibuti Çumhuriyeti'nde faaliyet gösteren kadın girişimciliğinin nasıl geliştiği, etkileyen faktörlerin neler olduğu, kadınların girişimci olma nedenlerini, karşılaştığı engelleri ve girişimciliğe destek veren ulusal ve uluslararası kurumların rolünü incelemektir. Cibuti'de girişimciliğin gelişmesi, kadın girişimciler için nasıl yaratıcı olduğunun önemine dikkat çekerek ve yanı sıra kurumlar veya kuruluşlar tarafından sağlanan yardımlar araştırmanın özgün değerini ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın yöntemi vaka ve örnek olay olarak adlandırılan yöntemdir. Zira ülkenin az gelişmiş olması nedeniyle girişimcilik ve kadın girişimciliği hakkında neredeyse hiçbir bilimsel ve resmi yayın bulunmamaktadır. Bu durum aynı zamanda çalışmanın da kısıtını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Economic and social developments are closely related to the advancement of women. Economic growth has generally been stable in countries where women are developed. On the other hand, economies are in stagnation in countries where women are restricted. No transformation and development is possible unless the potential of women is harnessed. In many studies, it is pointed out that women have the entrepreneurial potential to contribute to the growth of local, national and global economies. Women entrepreneurship creates diversity in the types of entrepreneurship in the economy, expands the range of entrepreneurship, reveals different business lines, and has positive effects on development. The purpose of this study is to examine the development of women's entrepreneurship operating in republic of Djibouti, what the influencing factors are, the reasons women become entrepreneurs, the barriers they face, and the role of national and international institutions that support entrepreneurship. The development of entrepreneurship in Djibouti draws attention to the importance of how to be creative for women entrepreneurs, as well as the aid provided by institutions or organizations reveals the original value of the research. The method of this research is the method called case and case study. Because the country is underdeveloped, there are almost no scientific and official publications on entrepreneurship and women entrepreneurship. This situation is also a limitation of the study.