Kontrasepsiyon yöntemi olarak bakırlı rahim içi araç (T CU 380-A) uygulanan kadınlarda gelişen dislokasyon ile uteroservikal açı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between dislocation and uterocervical angle in womenusing copper intrauterine device (T CU 380-A) as a contraceptive method
- Tez No: 691667
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Planlaması, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Planning, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Dislokasyon, Kontrasepsiyon, Malprezentasyon, T Cu 380-A, Uteroservikal açı, Dislocation, Contraception, Malpresentation, T Cu 380-A, Uterocervical angle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Uteroservikal açının bakırlı rahim içi araçların dislokasyonunu öngörmede tanısal değerini incelemek. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi aile planlaması ile jinekoloji polikliniklerine 01.12.20-01.06.21 tarihleri arasında başvuran, kontrasepsiyon yöntemi olarak bakırlı rahim içi araç (T Cu 380 A) yöntemi kullanan, polikliniğe son 6 hafta - 5 yıl içinde başvurmuş, 21-45 yaş arasındaki kadınlar çalışmaya dahil edildi. Rahim içi araç uygulanan hastaların takibinde rahim içi aracın disloke saptandığı vaka grubu (n=67) ile problem olmayan kontrol grubu (n=76) arasındaki uteroservikal açı transvajinal ultrasonografi ile incelendi ve uteroservikal açının dislokasyon/malpresentasyonu öngörmedeki etkisi araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 143 hastanın 67'sinde (%46,9) rahim içi araç dislokasyonu gözlenirken, 76'sında (%53,1) dislokasyon izlenmedi. Disloke kabul edilen grup ile disloke olmayan (kontrol) grubu arasında demografik özellikler; yaş, vücut kitle indeksi, eğitim durumu, gravide, parite ve doğum şekli açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Rahim içi araç dislokasyonu olan hastaların uteroservikal açı ortalaması 139.7±8.2, dislokasyon olmayan hastaların uteroservikal açı ortalaması 125.3±12.9 idi. Çoklu logistik regresyon analizinde uteroservikal açının bir birim artması rahim içi araç dislokasyonunu 1,31 kat artırdığı saptandı (%95 GA:1,06-1,63, p=0,012). Sonuç: Uteroservikal açının rahim içi araç dislokasyonunu öngörmede tanısal değeri olduğu saptandı. Uteroservikal açının kestirim değeri 139.5 derece hesaplandı. Uteroservikal açısı 139.5 derece ve üstünde olan kadınlara ek bir danışmanlık verilebilir ve rahim içi araç takıldıktan sonra daha yakın takip edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to evaluate the diagnostic value of uterocervical angle in prediction for the displacement of copper intrauterin devices (IUD). Materials and Methods: Our study was conducted between December 2020-June 2021 at Istanbul Health Sciences University Kanuni Sultan Suleyman Training and Research Hospital family planning and gynecology outpatient clinics. One hundred and fourthy tree patient who had copper IUD (T Cu 380 A) devices inserted were evaluated at between the 6th weeks to 5 years after insertion. Uterocervical angles were measured of both groups by transvaginal ultrasonography and investigated whether the uterocervical angle had any effect in predicting the displacement of cooper IUD. Results: Among 168 women with IUDs at ultrasound, 28 (17%) had a low-lying IUD and 76 (%53, 1) had normal position. There is no statistically significant difference was found betweem both groups in age, BMI, educational status, gravidity, parity and the mode of delivery (>0.05). The mean uterocervical angle of patients with IUD displacement was 139.7±8.2, and the mean uterocervical angle of patients without IUD displacement was 125.3±12.9. In multiple logistic regression analysis, IUD displacement increased 1.31 fold with an increase in uterocervical angle by one unit (95% CI: 1.06-1.63, p=0.012). Conclusion: It was found out that the UCA has diagnostic value at predicting the IUD displacement. The cut off predictive value for UCA was measured 139,5 degrees. Women who has uterocervical angle > 139,5 degree may benefit from additional counseling and closer followup after IUD placement. Randomized controlled prospective studies are needed for the applicability of UCA in terms of screening.