Akut pulmoner emboli hastalarında akciğer bilgisayarlı tomografi anjiyografilerindeki kalp boşlukları boyutlarının mortalite ve olumsuz sonlanım ile ilişkisi
The relationship of heart cavity dimensions in lung computerized tomography angiography in acute pulmonary embolia patients with mortality and negative outcome
  1. Tez No: 691669
  2. Yazar: GÜL AYHAN TÜLÜBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DENİZ ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, s-PESİ, vena cava reflesi, RV/LV, mortalite, Pulmonary embolism, s-PESI, vena cava reflux, RV/LV, mortality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Akut pulmoner emboli (APE), %7-11 erken dönem ölüm oranı ve %32'ye varan 5 yıllık mortalite ile seyreden yaygın bir hastalıktır. Bu çalışmada amacımız, APE hastalarının mortalite ve olumsuz sonlanımlarını tahmin etmek için, sağ atrium (RA) / sol atriyum (LA) oranı, sağ ventikül (RV) / sol ventrikül (LV) oranı, vena kava inferior (VCİ) reflesi, sadeleştirilmiş pulmoner emboli ciddiyet indeksi (s-PESİ), inter ventriküler septum (İVS) değişikliği ve troponin değerlerini tek bir çalışmada toplayıp birbirleri ile kıyaslamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, 1 mayıs 2017- 1 mayıs 2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi erişkin acil servisinde APE tanısı alan hastalar retrospektif olarak dahil edilmiştir. Hastalara ait yaş, cinsiyet, komorbiditeler, troponin ve brain napriüretik peptit (BNP) değerleri, ekokardiyografi (EKO) bulguları, pulmoner bilgisayarlı tomografi anjiyografi (PBTA)'den elde edilen RA, RV, LA, LV, VCİ reflesi, İVS değişikliği verileri, s-PESİ değeri ve 30 günlük mortalite ile kötü sonlanım verilerine hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS) kayıtları üzerinden ulaşıldı. Dahil edilen tüm hastaların PBTA ölçümleri uzman radyolog tarafından değerlendirildi. Veriler Statistical Package forthe Social Sciences (SPSS) 22.0 programina yüklenerek analiz edildi. Verilerin dağılımı Kolmogorov Simirmov testi ile değerlendirildi. Parametrik verilerin gösteriminde ortalama, standart sapma (SS), non parametrik verilerin gösteriminde ortanca interquantile range (IQR) kullanıldı. Niteliksel veriler gösteriminde ise olgu sayısı (n) ve yüzdelik dilim (%) kullanıldı. Parametrik verilerin analizinde student t test, nonparametrik verilerin analizinde Mann Whitney U testi, kategorik değişkenlerin analizinde ise kikare testi ve Fisher extract test kullanıldı. Eğri altındaki alan, kesim değeri, spesifite ve sensitivitenin hesaplanmasında Roc eğrisinden faydalanıldı. Mortaliteye etki eden değişkenlerin analizinde logistic regresyon analizi kullanıldı. p0,05); xiv ex olan hastalarda İVS değişikliği ve VCİ reflesi anlamlı olarak yüksek saptandı (p1 olan hastalarda yoğun bakım yatış oranı anlamlı olarak daha fazla saptandı.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Acute pulmonary embolism (APE) is a common disease with an early mortality rate of 7-11% and a 5-year mortality of up to 32%. The aim of this study is to collect the right atrium (RA)/left atrium (LA) ratio, right ventricle (RV)/ left ventricle (LV) ratio, vena cava inferior (VCI) reflux, simplified pulmonary embolism severity index (s-PESI), inter ventricular septum (IVS) changes and troponin values in a single study to predict mortality and adverse outcomes in APE patients. Materials and Methods: Patients diagnosed with APE in the adult emergency department of Health Sciences University Antalya Training and Research Hospital between 1 May 2017 and 1 May 2020 were included in our study retrospectively. Patients' age, gender, comorbidities, troponin and brain napriuretic peptide (BNP) values, echocardiography (ECO) findings, RA diameter (RAD), RV diameter (RVD), LV diameter (LVD), LA diameter (LAD), VCI reflux, IVS change datas obtained from pulmonary computed tomography angiography (PBTA), and s- PESI score, and 30-day mortality and poor outcome data from the hospital information management system were collected. PBTA measurements of all included patients were evaluated by a specialist radiologist. The data were analyzed by the Statistical Package for the Social Sciences 22.0 program. The distribution of the data was evaluated with the Kolmogorov-Smirmov test. Mean and standard deviation (SD) were used to represent parametric data, and median interquantile range (IQR) was used to represent non-parametric data. In the display of qualitative data, the number of cases (n) and percentile (%) were used. Student t test was used in the analysis of parametric data, Mann Whitney U test was used in the analysis of nonparametric data, chi-square test was and Fisher extract test were used for categorical variables. The Roc curve was used to calculate the area under the curve, cut off value, specificity and sensitivity. Logistic regression analysis was used in the analysis of variables affecting mortality. p0.05). IVS flattening and VCI reflux were found to be significantly higher in death patients (p1.