Kolorektal kanserli hastaların tümörlü ve sağlıklı dokularında miR-485-3p ve miR-4728-5p ekspresyon düzeylerinin araştırılması
Investıgatıon of miR-485-3p and miR-4728-5p expressıon levels ın tumor and healthy tıssues of patıents wıth colorectal cancer
- Tez No: 691734
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN GÜRER, DOÇ. DR. SEVGİ GEZİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, ekspresyon seviyesi, miRNA 485-3p, miRNA 4728-5p, RT-PCR, Colorectal cancer, expression level, miRNA 485-3p, miRNA 4728-5p, RT-PCR
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kolorektal kanser, en sık rastlanan kanser türlerinden olup; genetik faktörler, çevresel etkenler ve sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi nedenlere bağlı olarak gelişen bir kanserdir. Özellikle son çalışmalar ile kolorektal kanser mekanizmalarının anlaşılması ve erken tanının belirlenmesi amaçlanmıştır. Önceki çalışmalar, mikro RNA (miRNA)'ların kolorektal kanserde protein kodlayan genlerin ifadelerini düzenlediğini bildirilmiştir. Bu tez çalışmasında, kolorektal kanser hastalarının dokularında miR-485-3p ve miR-4728-5p ekspresyon seviyelerindeki farklılıkların ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu çalışma, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Yerel Etik Kurulu tarafından onay alınmış ve araştımaya katılan tüm katılımcılar bilgilendirilmiş onam formunu imzamışlardır. Çalışmada, Gaziantep Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda kolorektal kanser teşhisi konulmuş toplam 59 hastanın tümör ve komşu sağlıklı dokuları kullanılmıştır. Kolorektal kanser hastalarının hem tümör hem de komşu sağlıklı dokularından RNA ekstrakte edilmiş ve cDNA sentezlenmiştir. Daha sonra miR-485-3p ve miR-4728-5p'nin ekspresyon seviyeleri kantitatif Real-Time PCR metodu kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda kolorektal kanserli dokularda komşu sağlıklı dokulara kıyasla miR-485-3p ve miR-4728-5p düzeylerinin istatiksel olarak anlamlı derecede azaldığı tespit edilmiştir (p˂0,05). Sonuç olarak, miR-485-3p ve miR-4728-5p'nin kolorektal karsinogenezisinde tümör baskılayıcı olarak önemli biyolojik belirteçler olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer (CRC) is one of the most common types of cancer that develops due to genetic factors, environmental factors, and digestive system disorders. In particular, with recent studies aimed to understand the mechanisms of colorectal cancer and determine early diagnosis for colorectal cancer. Previous studies have reported that micro RNAs (miRNAs) regulate the expression of protein-coding genes in CRC. In this thesis, it was aimed to reveal the differences in miR-485-3p and miR-4728-5p expression levels in the tissues of CRC patients. This study has received approval by local ethical committee of Gaziantep University, and all participants signed the informed consent to participate in this research. Tumor and adjacent healthy tissues of a total of 59 patients diagnosed with CRC were collected from Department of General Surgery, Gaziantep University-Turkey. In the present study, RNA from both tumor and adjacent healthy tissues of colorectal cancer patients were extracted and synthesized the cDNA. Then, the expression levels of miR-485-3p and miR-4728-5p were determined by quantitative Real-Time PCR. As a result, the expression levels of miR-485-3p and miR-4728-5p were determined significantly downregulated in colorectal cancer tissues compared to adjacent healthy tissues (p˂0,05). Consequently, it has been concluded that miR-485-3p and miR-4728-5p may be important biological markers as tumor suppressors in the CRC carcinogenesis.