Kras mutant kolorektal kanser karaciğer metastazıolan hastalarda mirna'ların rolünün retrospektif araştırılması
Retrospective investigation of the role of mirnas in kras mutant colorectal cancer patients
- Tez No: 922919
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM DELİGÖNÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer Metastazı, Kolorektal Kanser, KRAS, miRNA, biyobelirteç, Liver Metastasis, Colorectal Cancer, KRAS, miRNA, Biomarker
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kolorektal kanser, dünyada en yaygın üçüncü kanser türüdür ve tedavideki gelişmelere rağmen kansere bağlı ölümlerin başlıca ikinci sebebidir. KRK hastalarının yaklaşık %70-80'inde nüks ve/veya metastaz gelişir ve metastatik bölgelerin %50'sinden fazlası karaciğerdedir. Kolorektal kanser karaciğer metastazı, KRK'ya bağlı ölümlerin önde gelen nedenidir. KRAS mutasyonu tümör gelişimi ve metastazda önemli bir rol oynar, son çalışmalar KRAS transkripsiyon düzenleyicilerinin gen mutasyonlarının miRNA'ların düzensizliğiyle yakından ilişkili olduğunu göstermiştir. Çalışmamızda KRAS mutant kolorektal kanser karaciğer metastazlı hastalarda KRAS genini hedefleyen ve kolorektal karaciğer metastazında etkinliği bilinen 10 miRNA'nın (miR-16, miR-143, miR-193a-3p, miR-543, miR-200c, miR-622, miR-30b, miR-29b, miR-96-5p, miR-384-3p) ekspresyon düzeylerini ve hastalığın tanısında ve ilerlemesindeki potansiyellerini belirlemek amacıyla, KRAS geninde mutasyon saptanmış, kolorektal karaciğer metastazlı 42 hastaya ait parafine gömülü (FFPE) tümör dokusu ve ilgili hastaların 28'inin sağlıklı (normal) dokusu dahil edildi. Kantitatif Real Time-PCR yöntemiyle ilgili miRNA'ların ekspresyon seviyeleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, hasta grubunda miR-16, miR-143, miR-96-5p'nin ekspresyonunun tümörlü dokularda normal dokulara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı, miR-200c, miR-543, miR-622, miR-30b, miR-29b, ve miR-384-3p'nin ekspresyonun ise anlamlı düzeyde arttığı tespit edilmiştir. Buna karşın, miR-193a-3p ekspresyon seviyeleri, kontrol grubu ile hasta grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermemiştir. Ayrıca miR96-5p'nin ortalama sağkalım üzerinde istatistik olarak anlamlı bir etkisi gözlenmiştir. Çalışılan miRNA'ların KRK'lı dokularda normal dokuya göre önemli derecede farklı çıkması karsinomatozis ve metastazda önemli rol oynadığını KRK prognozunu ve gelişebilecek metastatik süreci değerlendirmede yol gösterici olabileceklerini ve miRNA ekspresyon farklılıklarının metastatik x KRK'da biyobelirteç olarak kullanılmasının yakın gelecekte mümkün olabileceği ve bu doğrultuda ileri fonksiyonel analizlerin yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer (CRC) is the third most common cancer worldwide and, despite advancements in treatment, remains the second leading cause of cancer-related deaths. Approximately 70-80% of CRC patients develop recurrence and/or metastasis, with over 50% of metastatic sites located in the liver. Liver metastasis from colorectal cancer is a major cause of mortality related to CRC. KRAS mutations play a significant role in tumor development and metastasis, and recent studies have shown that KRAS transcriptional regulators are closely associated with the dysregulation of miRNAs. In our study, we aimed to determine the expression levels of 10 miRNAs (miR-16, miR-143, miR-193a-3p, miR-543, miR-200c, miR-622, miR-30b, miR-29b, miR-96-5p, miR-384-3p) targeting the KRAS gene, whose effectiveness in colorectal liver metastasis is well known, and to assess their potential in diagnosing and monitoring disease progression in KRAS mutant colorectal cancer liver metastasis patients. The study included formalin-fixed, paraffin-embedded (FFPE) tumor tissue from 42 patients with KRAS mutations and colorectal liver metastasis, as well as healthy (normal) tissue from 28 of these patients. The expression levels of the relevant miRNAs were determined using quantitative Real-Time PCR. The results indicated that in the patient group, the expression of miR-16, miR-143, and miR-96-5p was significantly reduced in tumor tissues compared to normal tissues, while the expression of miR-200c, miR-543, miR-622, miR-30b, miR-29b, and miR-384-3p was significantly increased. In contrast, the expression levels of miR-193a-3p did not show a statistically significant difference between the patient and control groups. Furthermore, miR-96-5p had a statistically significant impact on overall survival. xii The significant differences in miRNA expression in CRC tissues compared to normal tissues suggest that these miRNAs play important roles in carcinomatosis and metastasis. They may serve as potential biomarkers for assessing CRC prognosis and metastatic processes. The expression differences in miRNAs could potentially be used as biomarkers in metastatic CRC in the near future, highlighting the need for further functional analyses in this area.