Samsun ve yöresinde evcil kazlarda (Anser anser domesticus) sindirim ve solunum sistemi helmintlerinin araştırılması
Determination of respiratory and digestive system helminths of domestic geese (Anser anser domesticus) in Samsun
- Tez No: 691818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TÜMAY GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Veteriner Hekimliği, Parasitology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anser anser domesticus, Helmint, Sindirim-Solunum Sistemi, Samsun, Anser anser domesticus, Helminth, Digestive-Respiratory System, Samsun
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, Samsun Bölgesi'nde bulunan evcil kazlarda sindirim ve solunum sistemi helmintlerinin makroskobik ve mikroskobik yöntemlerle varlığının araştırılması ve yaygınlığının ortaya konması amacı ile yapılmıştır. Araştırma materyalini Samsun İline bağlı Canik, Çarşamba, Havza, Kavak, Terme ve Tekkeköy ilçelerinden, Kasım 2019-Aralık 2020 tarihleri arasında aile işletmelerinde yetiştirilen 64 evcil kaza ait solunum ve sindirim sistemi örnekleri oluşturmuştur. Organ takımları ayrı olarak poşetlenmiş, etiketlenmiş, aynı gün içerisinde OMÜ Veteriner Fakültesi'ne getirilmiş ve incelenene kadar derin dondurucuda saklanmıştır. Her örneğe ait sindirim ve solunum sistemi ayrı olarak parazit varlığı bakımından incelenmiştir. Stereo mikroskop altında toplanan helmintler teşhisleri yapılana kadar %70'lik alkolde saklanmıştır. Her bir helmint örneği lam-lamel arasında laktofenolde şeffaflandırılmış ve ışık mikroskobu altında morfolojik kriterlerine göre teşhis edilmiştir. Yüksek lisans tez projesi kapsamında incelemesi yapılan 64 evcil kazın 53 (% 82,8)'ünde helmint tespit edilmiştir. Tüm parazitler sindirim kanalından toplanırken, solunum sisteminde helminte rastlanmamıştır. Enfekte bulunan kazlarda 5 farklı helmint türü teşhis edilmiş Baruscapillaria obsignata % 59,4, B. anseris % 32,8, Amidostomum anseris % 9,4, Trichostrogylus tenuis % 1,6 ve Heterakis sp. % 1,6 oranlarında bulunmuştur. Samsun ve civarında kazlarda bulunan helmint enfeksiyonu ile ilgili ilk verilere ulaşılmıştır. İncelenen kazlarda solunum sisteminde helminte rastlanmazken, sindirim sisteminde 5 farklı helmint türü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the presence and prevalence of respiratory and digestive system helminths of domestic gees in Samsun. Research materials were respiratory and digestive systems of 63 domestic geese collected from Canik, Çarşamba, Havza, Kavak, Terme and Tekkeköy between November 2019 and Desember 2020 in Samsun. All samples were bagged, labeled and brought to OMU Faculty of Veterinary Medicine on the same day to store in a deep freezer until examined. The digestive and respiratory systems of each sample were examined separately for the presence of parasites. Helminths were collected under stereomicroscope and stored in 70% alcohol until their diagnosis. Each helminth speciemens was transparent in lactophenol between slide-lamellae and identified under light microscope according to morphological criteria. Helminths were detected in 53 (% 82,8) of 64 domestic geese examined within the scope of the research. While all parasites were collected from the digestive tract, no helminths were found in the respiratory system. Three species were identified in infected geese ; C. obsignata (% 59,4), Capillaria anseris (% 32,8), Amidostomum anseris (% 9,4), Trichostrogylus tenuis (% 1,6), and Heterakis sp. (% 1,6). In this master thesis study, first data on helminth infections of domestec geese were obtained in Samsun and districts. While no helminths were found in respiratory system, five different helminth species were determined in digestive system of infected geese.