İlk atak psikotik bozuklukta ve şizofrenide galektin-1, galektin-3, galektin-4, IL-33 ve sST2 düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of galectin-1, galectin-3, galectin-4, IL-33 and sST2 levels in first episode psychosis and in schizophrenia
  1. Tez No: 691864
  2. Yazar: HÜSEYİN UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN YETKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Galektin-1, galektin-3, galektin-4, sitokin, IL-33, sST2, şizofreni, Galectin-1, galectin-3, galectin-4, cytokine, IL-33, sST2, schizophrenia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Şizofrenide inflamatuar süreçleri ve nörodejenerasyonu açıklamaya yönelik birçok çalışma vardır. Özellikle son yıllarda proinflamatuar ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olan galektin-1 ve galektin-3 ile şizofreni ilişkisini inceleyen araştırmaların sayısı artmaktadır. Sinaptik budanma ve myelinizasyon üzerinde etkisi olan galektin-4 ile ilgili çalışmaya literatürde rastlanmamıştır. Çalışmamızda ilk atak psikotik bozukluk, şizofreni ve sağlıklı kontrol grubunda serum galektin-1, galektin-3, galektin-4, interlökin-33 (IL-33) ve solubl suppression of tumorigenesis-2 (sST2) reseptörü düzeyleri karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve prospektif doğal gözlem tasarımına sahip olan mevcut çalışmanın örneklemini, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri kliniğine çalışmanın yapıldığı tarihlerde başvuran ve tanı kriterlerini sağlayan 30 ilk atak psikotik bozukluk, 29 şizofreni hastası ve 27 sağlıklı kontrol grubu oluşturmaktadır. Psikotik semptomların şiddeti Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS) ve Klinik Global İzlenim Ölçeği (KGİ) ile değerlendirildi. Serum Galektin-1, Galektin-3, Galektin-4, IL-33 ve sST2 düzeyleri ELISA yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Şizofreni grubunda serum galektin-3 ve sST2 düzeyleri sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Gruplar arasında serum galektn-4 düzeyi açısından bir farklılık tespit edilmemiştir. Çalışmamızda serum galektin-3 ve sST2 düzeyleri ile KGİ hastalık şiddeti skoru ile ters yönde ilişki saptanmıştır. Ayrıca serum sST2 düzeyi ile PANSS pozitif alt skoru arasında ters yönde bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Şizofreni hastalarında serum galektin-3 düzeyi sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktür ve hastalık şiddeti ile ters yönde bir ilişkisi mevcuttur. Daha önceki çalışmalarla uyumlu olan bu sonuç şizofreni tanısında ve tedavisinde galektin-3 molekülünün önemli bir protein olduğunu düşündürmektedir. Bu konuda daha kapsamlı prospektif kohort çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: There are many studies intended to explain inflammatory processes and neurodegeneration in schizophrenia. Especially, the number of researches examining the relationship between galectin-1 and galectin-3, which have pro-inflammatory and anti-inflammatory properties, and schizophrenia has been increasing in recent years. However, no study has been found in the literature on galectin-4, which has an effect on synaptic pruning and myelination. In our study, we aimed to compare serum galectin-1, galectin-3, galectin-4, interleukin-33 (IL-33) and solubl suppression of tumorigenesis-2 (sST2) receptor levels among first episode psychosis, schizophrenia and healthy control groups. Materials and Methods: The sample of the current study, which has a cross-sectional and prospective natural observation design, consists of 30 first episode psychosis patients, 29 schizophrenia patients and 27 healthy control groups who admitted to Psychiatry Clinic of Gülhane Training and Research Hospital on the dates when the study was conducted, and who met the diagnostic criteria. The severity of psychotic symptoms was assessed with the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) and the Clinical Global Impression Scale (CGI). Serum galectin-1, galectin-3, galectin-4, IL-33 and sST2 levels were analyzed by ELISA method. Results: Serum galectin-3 and sST2 levels were found to be statistically significantly lower in schizophrenia patients than in healthy control group. There was no difference between the groups in terms of serum galectin-4 levels. In our study, an inverse relationship was found between serum galectin-3 and sST2 levels, and CGI disease severity score. In addition, an inverse relationship was found between serum sST2 level and PANSS positive subscore. Conclusion: In patients with schizophrenia, serum galectin-3 levels are significantly lower than in the healthy control group and there is an inverse relationship with disease severity. This result, which is compatible with previous studies, suggests that the galectin-3 molecule is an important protein in the diagnosis and treatment of schizophrenia. More comprehensive prospective cohort studies are needed on this subject.