Overview of travel and food TV programs
'Dışarda Yiyelim' üzerinden seyahat ve gıda TV programlarına genel bakış
- Tez No: 691897
- Danışmanlar: DR. ALİ ÇAĞIL ÖMERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Food Culture, Food TV Programmes, Travel TV Programmes
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu tezde çekmiş olduğum ve bir gün yayınlamak istediğim yemek ve gezi programım hakkında yazıyorum.“Dışarda Yiyelim”olarak adlandırılan programım temelde bir yemek programı olmakla birlikte turistik mekanları, süslü arabaları, güzel kızları da içermektedir. İzlediğim çeşitli yemek programları var. Bu programların bazılarında şefler yemek hazırlarken bazılarında şef olmayan bir kişi yemekleri hazırlıyor. Ancak her zaman yemek pişirme bu programların bir parçası değil. Bazılarında bir TV sunucusu da restorantları, barları, kafeler, vb. gösteriyor ve menülerini tadıyor. Okuyacağınız bu tezin giriş bölümünde genel olarak televizyonun toplumdaki yerinden ve tvdeki yemek ve gezi programlarından bahsettim. 2. bölümde ise Türk ve dünya televizyondaki yemek programlarından ve ilk olarak Rus sinemasının ortaya attığı kurgu tekniklerinden ve bu tekniklerin yemek programlarında nasıl kullanılığından söz ettim. 3. bölümde ise gastronomi ile turizim arasındaki bağlantıdan, bunun tv programlarına etkisinden söz ettim. Dahası yemek pornosundan ve bunun yemek programlarında nasıl kullanıldığından, son bölümde ise kendi programım ( Dışarda Yiyelim) tartışmasını yaptım. Anahtar Kelime: Yemek kültürü, Yemek TV Programları, Gezi TV Programları
Özet (Çeviri)
In this thesis, I am writing about my food and travel TV programme that I would like to broadcast one day. My programme, which is called“Dışarda Yiyelim,”is basically a food programme but also includes touristing places, fancy cars, beautiful girls and so on. There are various food programmes that I have watched. In some of these shows, chefs prepare dishes and in others, a person who is not a chef prepares the dishes; but cooking is not essentially a part of these programmes. In some, a TV presenter shows some restaurants, bars, cafes etc. and taste their menus. In the introductory part of this thesis you will read, I talked about the place of television in society in general and the food and travel programs on TV. In the second part, I talked about cooking programs on Turkish and world television, and the editing techniques first introduced by Russian cinema and how these techniques were used in cooking programs. In the third part, I talked about the connection between gastronomy and tourism and its effect on TV programs. Moreover, I discussed food porn and how it is used in cooking shows, and in the last episode, I discussed my own show (Dışarda Yiyelim).