Çocuklarda pansuman işlemi sırasında oluşan korku, anksiyete ve ağrıyı azaltmada sanal gerçeklik gözlüğünün etkisi
The effect of virtual reality glasses in relieving fear, anxiety and pain during dressing procedure in children
  1. Tez No: 691916
  2. Yazar: ÖMER FARUK BURKAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM IŞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Anksiyete, Korku, Pansuman, Sanal Gerçeklik Gözlüğü, Pain, Anxiety, Fear, Dressing, Virtual Reality Glasses
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma, 6-12 yaş aralığındaki çocuklarda, ağrılı bir uygulama olan pansuman işlemi sırasında oluşan korku, anksiyete ve ağrıyı azaltmak için dikkati başka yöne çekme amacıyla, non-farmakolojik yöntemlerden“Sanal Gerçeklik Gözlüğü (Virtual Reality Glass-VR)”kullanımının çocukların korku, anksiyete ve ağrı düzeyi üzerine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini; Bingöl Devlet Hastanesi Yara Bakım Birimi ve Ortopedi/Plastik Cerrahi Kliniği ile Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'ne 14/01/2021 - 30/06/2021 tarihleri arasında başvurmuş ayaktan/yatan hastalardan, pansuman ihtiyacı olan 6 - 12 yaş arasındaki 50 çocuk hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; araştırmacı tarafından oluşturulan 27 soruluk“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Görsel Analog Skala (Visual Analog Skala-VAS)”,“Wong-Baker Yüzler Ağrı Ölçeği (Wong Baker Faces Pain Scale-WBFPS)”,“Çocuk Korku ve Anksiyete Ölçeği (ÇKÖ)”ve“Sanal Gerçeklik Gözlüğü”kullanılmıştır. Bu araştırmada, pansumanı değiştirilen çocukların sanal gerçeklik gözlüğü kullanılıp kullanılmama durumuna göre; çocukların VAS ve WBFPS ağrı ortalamaları ile ÇKÖ korku ve anksiyete ortalamaları çocuk, anne/baba ve araştırmacıya göre değerlendirildi. Yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda; işlem öncesi, işlem sırası ve işlem sonrasında pansumanı değiştirilen çocukların sanal gerçeklik gözlüğünün kullanılmadığı ön-test ile sanal gerçeklik gözlüğünün kullanıldığı son-test VAS ve WBFPS ağrı ortalamaları ile ÇKÖ korku ve anksiyete ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu tespit edildi (p=0.000). Sonuç olarak; çocuklarda pansuman işlemi sırasında dikkati başka yöne çekme yöntemlerinden sanal gerçeklik gözlüğü kullanımının korku, anksiyete ve ağrıyı azaltmada etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is aimed to determine of the fear, anxiety and pain level, during the dressing process, which is a painful application, in children aged 6-12 years, by using the“Virtual Reality Glass-VR”, which is one of the non-pharmacological methods that distracts attention. The universe of the study consisted of 50 pediatric patients between the ages of 6 and 12 who needed dressings and outpatients/inpatients who applied to“Bingöl State Hospital Wound Care Unit”,“ Orthopedics/Plastic Surgery Clinic”and“Bingöl Obstetrics and Pediatrics Hospital Pediatric Surgery Clinic”between 14/01/2021-30/06/2021. In the collection of data;“Descriptive Information Form”which was created by the researcher consisting of 27 questions,“Visual Analog Scale (VAS)”,“Wong Baker Faces Pain Scale (WBFPS)”,“Child Fear and Anxiety Scale (CFS)”and“Virtual Reality Glasses”were used. In this study, according to whether or not to use virtual reality glasses of children whose dressings were changed; children's VAS and WBFPS pain averages and CFS fear and anxiety averages were evaluated. The children scores were evaluated according to the mother/father and the researcher expression. As a result of the statistical evaluation; before, during and after the procedure, a statistical difference was found in VAS and WBFPS pain averages of the children between the pre-test, in which the virtual reality glasses were not used, and the post-test, in which the virtual reality glasses were used. In addition; It was determined that there was a statistically significant difference between the averages of fear and anxiety of CFS (p=0.000).In conclusion; It has been determined that the use of virtual reality glasses, which is one of the methods of diverting attention during the dressing process in children, is effective in reducing fear, anxiety and pain.