Ortaöğretim görsel sanatlar dersinde çağdaş sanat uygulamalarına yönelik öğretmen görüşlerinin belirlenmesi
Contemporary art practices directed in high school arts lesson specification of teacher opinions
  1. Tez No: 691917
  2. Yazar: SONGÜL DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar Eğitimi, Çağdaş Sanat, Küreselleşme, Ortaöğretim 11. sınıf, Visual Arts Education, Contemporary Art, Globalization, Secondary Education 11th grade
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, çağdaş sanatın 1960'dan günümüze kadar olan sürecini sanat, sanat akımları, sanatçı, eser ve sanat ortamı ilişkileri bağlamında ele alarak analiz etmek ve görsel sanatlar dersinde çağdaş sanat uygulamalarına yönelik öğretmen görüşlerini belirlemek amacındadır. Yaşadığımız dönem içerisinde çağdaş sanatın öğelerinin tanımlanamayacak kadar kapsamlı bir uygulama ve kuramsal alana yayıldığı görülmektedir. Bu doğrultuda çağdaş sanat pek çok disiplin alanını içerisinde barındırır. Günümüzde çağdaş sanatın karmaşık ve disiplinler arası yapısı felsefe, sosyoloji, estetik gibi farklı disiplin alanlarına ilişkin bilgi birikiminin varlığını gerektirmektedir. Bu yapı bileşenlerine bağlı sanatın bu dönüşümü, sanatın, sanatçının, sanat eserlerinin, sanat ortamı koşullarının ve düşünce yapılarının yeni estetik değerler kapsamında algılanması ve analiz edilmesi gibi sanat eğitimi süreçleri büyük önem teşkil etmektedir. Araştırma literatür taraması şeklinde gerçekleştirilmiş ve çağdaş sanatın görsel sanatlar dersindeki yerine ilişkin veriler ve görsel sanatlar öğretmenlerinin görüşlerine dayalı olarak belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırma, nitel araştırma desenlerinden literatür taraması kullanılarak çağdaş sanat ve görsel sanatlar eğitimi ile ilgili her türlü yazılı, basılı yayınlar ve web kaynakları incelenerek gerçekleştirilmiştir. Sonrasında ortaöğretim 11. sınıf görsel sanatlar dersinde çağdaş sanat uygulamalarına yönelik öğretmen görüşlerini belirlemek amacı ile 8 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. 28 görsel sanatlar öğretmeninin görüşlerine başvurularak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler neticesinde katılımcıların çoğunluğu 11. sınıf görsel sanatlar dersinde çağdaş sanat uygulamalarına ders programında yer verdiğini belirtmiştir. Ancak görsel sanatlar dersinde çağdaş sanat uygulamalarına yeterli düzeyde yer verilmediği ve derse yönelik öğrenci motivasyonunun düşük olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the process of contemporary art from 1960 to the present in the context of art, art movements, artist, work and art environment relations and to determine the views of teachers on contemporary art practices in the visual arts course. In the period we live in, it is seen that the elements of contemporary art have spread over a comprehensive application and theoretical field that cannot up to defined. In this direction, contemporary art includes many disciplines. Today, the complex and interdisciplinary structure of contemporary art requires the existence of knowledge on different disciplines such as philosophy, sociology and aesthetics. Art education processes such as this transformation of art depending on these building components, perception and analysis of art, artist, works of art, art environment conditions and thought structures within the scope of new aesthetic values are of great importance. The research was carried out as a literature review and it was tried to be determined based on the data on the place of contemporary art in the visual arts course and the views of visual arts teachers. This research was carried out by examining all kinds of written, printed publications and web resources related to contemporary art and visual arts education by using literature review from qualitative research designs. Afterwards, a semi-structured interview form consisting of 8 questions was used in order to determine the views of teachers on contemporary art practices in the 11th grade visual arts lesson. Interviews were conducted by consulting the opinions of 28 visual arts teachers. As a result of the interviews, the majority of the participants stated that they included contemporary art practices in the 11th grade visual arts course. However, it has been revealed that contemporary art practices are not adequately included in the visual arts course and student motivation for the course is low.