Ankilozan spondilit ve behçet'li hastalarda antioksidan enzimlerden superoksit dismutaz, katalaz, malondialdehit ve redükte glutatyon düzeylerinin araştırılması
Investigation of antioxidant enzymes superoxide dismutase, catalase, malondialdehyde and reduced glutathione levels in patients with ankylosing spondylitis and behçet's
- Tez No: 692065
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, Behçet hastalığı, SOD, Katalaz, MDA, GSH, Ankylosing Spondylitis and Behçet's disease, SOD, Catalase, MDA, GSH
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Ankilozan spondilit (AS), omurga ve sakroiliak eklemlerin kronik enflamatuar bir hastalığıdır. Behçet hastalığı, göz dahil vücudun birçok sistemini etkileyen kronik bir hastalıkdır. Bu çalışmada, ankilozan spondilit ve Behçet'li hastalarda antioksidan enzimlerden superoksit dismutaz, katalaz, malondialdehit ve redükte glutatyon düzeyleri kıyaslanmıştır. 34 ankiozan spondilit'li hastada süperoksit dismutaz (SOD), katalaz, malondialdehit (MDA), redükte glutatyon (GSH) ortanca düzeyleri (en düşük-en yüksek değerleri) sırasıyla 6,07 (1,34-9,42) U/gHb; 2,38 (0,19-25,51) U/gHbx104; 57,44 (14,18-69,10) nmol/ml; 0,029 (0,003-0,044) µmol/ml olarak bulunmuştur. 24 Behçet'li hastada SOD, katalaz, MDA, GSH düzeyleri ise sırasıyla 1,30 (0,49-7,58) U/gHb; 9,44 (0,01-22,47) U/gHb)x104, 10,43(7,14-57,64) nmol/ml; 0,023(0,001-0,087) µmol/ml. olarak bulunmuştur. Her iki grup arasında SOD, katalaz, MDA düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı bulunurken, GSH düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Ankylosing spondylitis (AS) is a chronic inflammatory disease of the spine and sacroiliac arthrosis. Behçet's disease is a chronic disease that affects many systems of the body, including the eye. In this study, superoxide dismutase (SOD), catalase, malondialdehyde (MDA), reduced glutathione (GSH) levels were examined and compared. The median (min-max values) levels of SOD, catalase, MDA, GSH levels in 34 patients with ankilosing spondylitis were found as 6.07 (1.34-9.42) U/gHb; 2.38 (0.19-25.51) U/gHbx104; 57.44 (14.18-69.10) nmol/ml; 0.029 (0.003-0.044) µmol/ml, respectively. SOD, catalase, MDA, GSH levels in 34 patients with Behcet disease were 1.30 (0.49-7.58) U/gHb; 9.44 (0.01-22.47) U/gHbx104; 10.43 (7.14-57.64) nmol/ml; 0.023 (0.001-0.087) µmol/ml respectively. Although SOD, catalase, MDA levels were statistically significant between both groups, GSH levels were not statistically significant.