Erişkin ve pediatrik üveitli olgularda göz içi basınç yükselme sıklığı, sekonder glokom görülme insidansı, gelişen glokom tipleri ve cerrahi sonrası komplikasyonlarının değerlendirilmesi
Assessment of frequency of intraocular pressure increase, incidence of secondary glaucoma, types of glaucoma and postoperative complications in adult and pediatric patients with uveitis
  1. Tez No: 282029
  2. Yazar: TÜLAY KARACAN ERŞEKERCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM EVEREKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Üveit, inflamatuar glokom, Behçet hastalığı, filtrasyon cerrahisi, antimetabolitler, Uveitis, inflammatory glaucoma, Behçet disease, filtration surgery, anti-metabolites
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışma, akut veya kronik üveiti olan pediatrik ve erişkin hastalarda, üveitin etiyolojisini ve anatomik lokalizasyonunu, göz içi basınç yükselme frekansı ve sekonder glokom tipi, medikal veya cerrahi tedavi ve postoperatif komplikasyonları saptamayı amaçlamaktadır.Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Üvea-Behçet Biriminde üveiti olan 186 hastanın 307 gözü çalışmaya dahil edildi. Olgular retrospektif ve prospektif olarak incelendi. Oküler ve sistemik demografik veriler ve nüksler kaydedildi; oftalmolojik muayeneleri yapıldı ve üveit komplikasyonları belirlendi. Göz içi basıncı 22 mmHg'dan yüksek olan gözler, sekonder glokom tipleri ve etiyolojileri, medikal ve cerrahi tedavilerin etkinliği ve oluşan komplikasyonlar kaydedildi.Bulgular: Çalışmada 186 hastanın; 84'ünde (%45.2) idiyopatik üveit, 65'inde (%34.9) Behçet hastalığı, 8'inde (%4.3) ankilozan spondilit, 5'inde (%2.7) juvenil idiyopatik artrit, 3'ünde (%1.6) herpes keratoüveiti, 3'ünde (%1.6) Fuchs iridosiklit, 3'ünde (%1.6) Vogt Koyanagi Harada sendromu, 3'ünde (%1.6) tüberküloz üveiti, 3'ünde (%1.6) Crohn hastalığı, 2'sinde (%1.1) oküler toksoplazmoz, 2'sinde (%1.1) multipl skleroz, 2'sinde (%1.1) lyme hastalığı, 2'sinde (%1.1) romatoid artrit ve 1'inde (%0.6) tubulointerstisyel nefrit tanısı vardı. Çalışmaya alınan 307 gözden 67'sinde (%21.9) sekonder glokom tespit edildi. Etiyolojide; 31 gözde (%46.2) Behçet hastalığı, 28'inde (%41.8) idiyopatik, 2'sinde (%3.0) ankilozan spondilit, 2'sinde (%3.0) Fuchs iridosiklit, 2'sinde (%3.0) multipl skleroz ve 2'sinde (%3.0) Chron hastalığı saptandı. Sekonder glokom 16 gözde (%23.9) akut üveit, 51 gözde (%76.1) kronik üveitten kaynaklanmaktaydı. Glokomlu gözlerin 58'i (%86.5) açık açılı glokom, 6'sı (%9.0) pupil bloğuna sekonder açı kapanması glokomu, 3'ü de (%4.5) neovasküler glokom şeklinde idi. Göz içi basınçları 53 gözde (%79.1) medikal tedavi ve 12 gözde (%17.9) cerrahi ile kontrol altına alındı. İki gözde (%3.0) ise evisserasyon gerekti. Sekonder glokomlu 4 göze (%33.3) lazer iridotomi, 6 göze (%50.0) mitomisin-C'li trabekülektomi ve 1 göze (%8.3) ekspres mini şant implantı yapıldı. Cerrahiler sonunda 6 gözde (%50.0) ilaçsız, 6 gözde ise (%50.0) antiglokomatöz ilaçlar ile göz içi basınçları kontrol altına alındı.Sonuç: Üveit birçok sistemik veya oküler hastalıkla birliktelik gösterebilen bir göz hastalığıdır. Sekonder glokom, üveitin en önemli komplikasyonlarından biridir ve ciddi görme bozuklukları ile sonuçlanabilir. Erken tanı ve uygun tedavi bu türden olası kompikasyonların gelişmesini önleyebilecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the etiology and anatomic localization of uveitis, the frequency of intraocular pressure increase and the type of secondary glaucoma, medical or surgical treatment and postoperative complications in pediatric and adult cases with acute or chronic uveitis.Method: Three hundred and seven eyes of 186 patients with uveitis at Uvea-Behcet Unit in the Department of Ophthalmology, Erciyes University Medical Faculty were included. Both retrospective and prospective evaluations for ocular and systemic demographic data were recorded. Ophthalmologic examinations were performed and the recurrence and complications of uveitis were identified. The eyes with intraocular pressure over 22 mmHg, the effectiveness of medical and surgical treatments and complications were all recorded.Findings: Of the 186 patients, the diagnosis was idiopathic uveitis in 84 patients (45.2%), Behçet disease in 65 (34.9%), ankylosing spondylitis in 8 (4.3%), juvenile idiopathic arthritis in 5 (2.7%), herpes keratouveitis in 3 (1.6%), Fuchs iridosiklitis in 3 (1.6%), Vogt Koyanagi Harada syndrome in 3 (1.6%), tuberculosis uveitis in 3 (1.6%), Crohn disease in 2 (1.1%), ocular toxoplasmosis in 2 (1.1%), multiple sclerosis in 2 (1.1%), lyme disease in 2 (1.1%), rheumatoid arthritis in 2 (1.1%) and tubulointerstitial nephritis in 1 (0.05%). Secondary glaucoma was detected in 67 (21.9%) of 307 eyes, the etiologies of which were; Behçet disease in 31 eyes (46.2%), idiopathic in 28 (41.8%), ankylosing spondylitis in 2 (3.0%), Fuchs iridosiklitis in 2 (3.0%), multiple sclerosis in 2 (3.0%) and Chron disease in 2 eyes (3.0%). Secondary glaucoma developed as a result of acute uveitis in 16 eyes (23.9%) and chronic uveitis in 51 eyes (76.1%). In the eyes with glaucoma, there were open-angle glaucoma in 58 eyes (86.5%), pupillary block angle closure glaucoma in 6 eyes (9.0%) and neovascular glaucoma in 3 eyes (4.5%). The intraocular pressures were controlled by medical treatment in 53 eyes (79.1%), and by surgery in 12 eyes (17.9%). Two cases needed evisceration (3.0%). Among the eyes with secondary glaucoma, laser iridotomy was performed in 4 eyes (33.3%), trabeculectomy with mytomycin-C in 6 eyes (50.0%) and express mini shunt implantation in 1 eye (8.3%). After surgery, the intraocular pressure was controlled without medication in 6 eyes (50.0%) and with anti-glaucomatous medication in 6 eyes (50.0%).Conclusion: Uveitis is an ocular disorder that may be assosciated with several systemic or ocular diseases. Secondary glaucoma is one of the most important complication of uveitis and may result in severe ocular disturbances. Early diagnosis and appropriate treatment may prevent such potential complications.