Possibility of positive assessment of death fast as a political action
Politik bir eylemlilik olarak ölüm orucu eyleminin pozitif değerlendirilebilirliği
- Tez No: 692106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ölüm Orucu, Yaşamsallık, Ölüm Riski, Kudret, Death Fast, Vitalness, Risk of Death, Might
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, ölüm orucu eyleminin ölüme işaret eden yönüne vurgu yapan negatif yaklaşıma karşın pozitif bir değerlendirmenin olanaklılığını ele almaktadır. Türkiye'de, F-tipi cezaevlerine ve tecrite karşı yapılan 1996 ve 2000'li yıllardaki ölüm orucu eylemlerine katılmış olan kişilerle yapılan görüşmelere dayanan bu çalışma, ölüm orucu eylemini ve eylemcileri anlama çabası taşımaktadır. Bu araştırmada, yarı yapılandırılmış soru formu kullanılarak, 20 kişi ile görüşme yapılmıştır. Elde edilen veriler, nitel analiz yöntemlerinden durum çalışması ile değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Politik bir eylemlilik olarak ölüm orucu eylemine odaklanılıp, bu eyleme ilişkin bir kavramsallaştırma ortaya koyulmaya çalışılarak literatürde bu yönde olan boşluk da doldurulmaya çalışılmıştır. Ayrıca, bu tezde, 17. yy düşünürlerinden Baruch Spinoza'nın ölüm orucu eylemine nasıl yaklaşacağı tartışmasına kapı aralamak amaçlanmıştır. Konuya Spinoza'nın dahil edilmesinin sebebi, O'nun, bir bedenin neye muktedir olduğunu anlamaya çalışması; var olma çabasına, insanın kudreti/gücü dahilinde yapıp edebileceklerini yapmasına işaret eden ve aynı zamanda da intiharı kesinlikle reddedip, canlı varlığın hiçbir şeyi ölümden daha az düşünemeyeceğini vurgulayan bir düşünür olmasıdır. Böyle bir düşünürün, ölüm riskini içerisinde taşıyan ölüm orucu eylemine ilişkin nasıl düşüneceği tartışması anlamlı bulunmuş ve bu amaç doğrultusunda, yapılan görüşmelerden elde edilen ve çıkarılan temalar kısaca, Spinoza'nın birkaç kavramıyla, conatus, potentia, duygulanışlar, karşılaşmalar, irade/özgür irade, beden/ruh ve feda anlayışı, bağdaştırılmıştır. Bu yönüyle, çalışmadaki diğer bir amaç, Spinoza ve ölüm orucu eylemi tartışmasının yolunu açmak, ölüm orucu literatürüne zenginleştirici bir yaklaşım olarak Spinoza perspektifini sunmak olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study addresses the possibility of a positive assessment of the death fast action juxtaposed to the negative image which underlines mortality. This thesis is based on interviews with people who participated in the death fast action in 1996 and the 2000s, protesting the F-type prisons and lockdown in Turkey. The purpose is to understand death fast action and the activists who participated in these actions; in this study, 20 people were interviewed using a semi-structured questionnaire. The data obtained was evaluated and interpreted using a qualitative analysis method, in the form of a case study. By concerning the act of death fast as political action, an alternative conceptualization has been suggested. In this sense, a gap in the literature about this subject has been tried to be filled. The study intends to open the door to the discussion of how Baruch Spinoza, one of the 17th-century thinkers, would approach the act of death fast. Spinoza is included in the study because he tried to understand what a body is capable of; he is a thinker who points to the effort to exist, what a person can do within his/her power, and at the same time, he definitely rejects suicide and asserts that the living being cannot think of anything less than death. The discussion of how such a thinker would think about the death fast action that carries the risk of death was found meaningful. In line with this purpose, the themes obtained and derived from the interviews briefly associated with a few concepts of Spinoza, which are conatus, potentia, affections, encounters, the will/free will, the understanding of body/mind, and sacrifice. In this regard, the study aims to pave the way for the discussion of Spinoza and death fast action and represent Spinoza's perspective as an enriching approach to the death fast literature.