Indoor air quality evaluation at marketplaces in Istanbul, Turkey, during COVID-19 lockdown
COVID-19 karantina döneminde İstanbul marketlerde iç hava kalitesi değerlendirmesi
- Tez No: 692120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İç Hava Kalitesi, Kovit-19, Karantina, Market, Indoor Air Quality, COVID-19, Lockdown, Marketplaces
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
2019 yılında ortaya çıkan yeni koronavirüs (COVID-19) kaynaklı pandemi boyunca, pek çok ülke gibi Türkiye de hastalık bulaşmasını kontrol altına almak için katı karantina politikaları uyguladı. Uygulanan bu politikalar ve karantina düzenlemeleri dış hava kalitesini önemli ölçüde iyileştirirken, iç hava kalitesinde ise tam tersi yönde etkide bulundu. Bu çalışma, belirli bir zaman aralığı içerisinde insanların evleri haricindeki iç mekanlarda geçirdikleri zamanlarla alakalı fikir vermektedir. İç hava kalitesi (IHK), halk sağlığına yönelik en büyük beş çevresel tehditten biri olarak kabul edildiğinden, IHK'yi etkileyen faktörlerin çoğu çalışma boyunca mümkün olan her fırsatta dikkate alınmıştır. Bu çalışma için, İstanbul - Türkiye'deki COVID-19 Pandemisi sırasında 13 hafta içinde dört farklı market yerinde iç mekan hava örnekleri alındı. Karbondioksit (CO2), bağıl nem (RH), sıcaklık, partikül madde (PM2.5, PM10) ve uçucu organik bileşikler (VOC'ler) dahil tüm iç mekan hava kalitesi verileri toplandı. Ayrıca, tüm veriler üzerinde istatistiksel analiz ve açıklamalar yapıldı ve bunlar küresel kılavuzlarla karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
Throughout the 2019 novel coronavirus (COVID-19) pandemic, Turkey used strict lockdown policies to contain illness transmission. While quarantine regulations improved outdoor air quality, they deteriorated indoor air quality. This study shed insight on a time frame where people have spent their indoor times in places other than their homes. With indoor air quality (IAQ) is regarded as one of the top five environmental threats to public health, the majority of factors affecting IAQ have been considered whenever possible. For this study, Indoor air samples were obtained at four different marketplaces within 13 weeks during the COVID-19 Pandemic in Istanbul, Turkey. All indoor air quality data including carbon dioxide (CO2), relative humidity (RH), temperature, particulate matter (PM2.5, PM10), and volatile organic compounds (VOCs) were collected. Also, statistical analysis and explanations were conducted on all concentrations and compared to global guidelines.