Coğrafya öğretmenlerine göre uzaktan eğitim uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Problems and solutions encountered in distance education practices according to geography teachers
  1. Tez No: 692133
  2. Yazar: ENSAR ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, Coğrafya dersi, Nitel araştırma, Koronavirüs salgını, Distance education, Geography lesson, Qualitative research, Coronavirus pandemic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı uzaktan eğitimin uygulanma sürecinde coğrafya öğretmenlerinin yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini onların görüşleri doğrultusunda ortaya koymaktır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden olgubilim (fenomenoloji) kullanılmıştır. Çalışma grubunu gönüllü katılım ilkesine bağlı kalarak Sivas ili Merkez ilçede görev yapan 29 coğrafya öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde salgın nedeniyle görüşmeler telefon ve video görüşmeleri ile yapılmış olup görüşmeler kayıt altına alınmıştır. Aynı zamanda görüşmeler esnasında araştırmacı tarafından notlar alınmıştır. Veriler nitel veri analiz yöntemlerinden biri olan içerik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Bu doğrultuda elde edilen verilerden temalar oluşturularak ortak temalar sıralanmıştır. Araştırmanın sonucuna göre katılımcıların en çok uygulamaya yönelik ve donanım sorunları yaşadığı tespit edilmiştir. Uygulamaya yönelik sorunlarda öğrencilerin derse katılmaması, dönüt alamama, öğrencinin takibinin zor olması dikkat çeken sorunlardır. Bunun yanında katılımcılar evden çalışmak zorunda kaldıkları için özellikle çocuğu olan katılımcıların bu süreçte daha fazla zorlandıkları ve evlerinde sorun yaşadıkları tespit edilmiştir. Coğrafya dersi özelinde katılımcıların harita ve yerel saat gibi matematiksel işlemlerin yer aldığı konuları anlatmakta zorlandıkları tespit edilmiştir. Buna karşılık özellikle doğa ve insan konusunu daha kolay işledikleri sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcılar coğrafya dersi özelinde uzaktan eğitimin avantajı kadar dezavantaj oluşturduğu görüşü doğrultusunda hemfikir oldukları görülmüştür. Katılımcıların önerilerinde ise gerek içeriğe yönelik gerekse alt yapı, teknik ve uygulamaya yönelik çözüm önerileri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present the problems experienced by geography teachers and solution proposals in line with their opinions in the process of implementing distance education. Qualitative research method was used in the study. The pattern of the study is the phenomenology pattern. The working group consisted of 29 geography teachers working in the Central District of Sivas Province, adhering to the principle of voluntary participation. In the study, a semi-structured interview form developed by the researcher was used as a data collection tool. Due to the epidemic in the data collection process, the interviews were made by phone and video calls; interviews are recorded. At the same time, notes were taken by the researcher during the interviews. The data were analyzed by content analysis method, which is one of the qualitative data analysis methods. Themes are created from the data obtained in this direction and common themes are listed. According to the results of the study, it was determined that the participants had the most application-oriented and hardware problems. In the problems with the application, students do not attend the course, they do not get a return, the student is difficult to follow. In addition, since the participants had to work from home, it was found that participants with children had more difficulty in this process and had problems in their homes. In the geography course, it was found that the participants had difficulty explaining the subjects of mathematical processes such as maps and local time. In contrast, it has been concluded that they process the subject of Nature and Man more easily. Participants were found to agree that distance education is as much of a disadvantage as the advantage of geography course. In the recommendations of the participant's solutions were obtained both for the content and for infrastructure, technique and application.