Personel güçlendirme ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Bir alan araştırması
The relation between empowerment and organizational commitment: A field study
- Tez No: 692134
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYİR BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Personel Güçlendirme, Organizational Commitment, Employee Empowerment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, personel güçlendirme ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu amaç çerçevesinde özel hastanelerde çalışan 357 kişiden anket tekniği kullanılarak veri toplanmıştır. Veri toplama aracı üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcıların cinsiyet, medeni durum, yaş gibi demografik bilgilerini elde etmeye yönelik Kişisel Bilgi Formu bulunmaktadır. İkinci bölümde ise Personel Güçlendirme Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği yer almaktadır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programıyla analiz edilmiştir. Analizlerde değişkenler ve alt boyutları arasındaki ilişkiler korelasyon analiziyle incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre örgütsel bağlılığın duygusal bağlılık boyutu ile personel güçlendirme arasında pozitif ve anlamlı, devam bağlılığı alt boyutu ile personel güçlendirme arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişki belirlenmiştir. Normatif bağlılık alt boyutunun ise personel güçlendirmenin yeterlilik harici diğer alt boyutlarıyla pozitif ve anlamlı ilişkisi belirlenirken yeterlilik alt boyutu ile arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between employee empowerment and organizational commitment. In line with this aim, data were collected from 357 people working in private hospitals by using questionnaire technique. The data collection tool consists of three sections. In the first sections, there was Personal Information Form to obtain demographic information of participants such as gender, marital status and age. In the second section, Employee Empowerment Scale and Organizational Commitment Scale took part. The obtained data were analyzed in SPSS statistical package software. The relationships between variables and sub-dimensions were analyzed by correlation analysis method. According to the results of the research, there is a significant positive relationship between the affective commitment dimension of organizational commitment and employee empowerment, and a significant negative relationship between continuance commitment sub-dimension of organizational commitment and employee empowerment. Whereas, on the other hand, there is a significant positive relationship between the normative sub-dimension and the other sub-dimensions of employee empowerment excluding competence sub-dimension, no significant relationship is observed between the normative sub-dimension anda competence sub-dimension.