Osmanlı Devleti'nde taycılığın mahiyeti ve koruların yönetimi (1785-1822)
The contends of horse breeding and the high forest management in the Ottoman Empire between (1785-1822)
- Tez No: 692132
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN YÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Istâbl-ı Âmire, Sultanönü Sancağı, Ocak, Çiftlik, Cemeaat, Koru, Taycı, Istabl-ı Âmire, Sultanönü Sanjak, Heart, Farm, Community, Grove, Taycı
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Arap Yarımadası, İran, Mısır, Türkistan, Hindistan, Kuzey Afrika ve Endülüs coğrafyalarında kurulan bütün İslâm devletlerinde var olan ahır teşkilâtı, bazı değişikliklerle Osmanlı Devleti'nde de kendini göstermiştir. Edirne ve İstanbul gibi başkentlerdeki sarayların yanına çeşitli büyüklüklerde ahırlar inşa edilmiş, at, deve, katır, fil ve eşek gibi hayvanların bakımına, eğitimine ve yetiştirilmesine büyük bir özen gösterilmiştir. Her bir hayvan grubunun bakımı, beslenmesi ve yetiştirilmesi amacıyla ayrı cemaatler oluşturulmuştur. Osmanlı askeri teşkilâtının geri hizmetlerini oluşturan bu zümrelerden taycılar özellikle dikkate değerdir. Asıl görevi devlete tay yetiştirmek olan bu grup, zamanla kendi içinde farklı zümrelere ayrılmıştır. Istâbl-ı Âmire birimleri; insan, hayvan, toprak bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu ünitelerin idâri yapılanmaları XVIII. yüzyılın sonlarından itibaren ocak, cemaat ve çiftlik birimleri üzerinde şekillenmektedir. Her ocak bir cemaati, her cemaat bir çiftliği, her çiftlik ise mevcut bir hizmeti temsil etmektedir. Bu üç birimin ortak hizmet alanlarını korular oluşturmaktadır ve korular bünyelerindeki ocaklara sistematik dağılım alanı sunmaktadır. Istâbl-ı Âmire yapılanmasındaki hizmet devamlılığının dönüm noktalarından birini koruların oluşturması, bu alanların bütünlüğünün korunmasını ve müdahalelerden uzak tutulmasını gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
The barn organization, which existed in all Islamic states established in the Arabian Peninsula, Iran, Egypt, Turkestan, India, North Africa and Andalusia geography, has shown itself also in the Ottoman Empire with some changes. Barns has been built in various size in addition to the palaces in the capitals such as Edirne and Istanbul and great importance was given for care and training of animals such as horses, camels, mules, elephants, and donkeys. Separate communities were established for the care, feeding, and breeding of each animal group. Of these groups, which constituted the back services of the Ottoman military organization, the horse breeders are particularly noteworthy. This group, whose main task was to raise foals for the state, was divided into many different groups in time. Istâbl-ı Âmire units; created from human, animal, and soil resources. Animals representing these units, servants, groves, meadows, farms, pastures, hamlets etc, which are the basic units of the main parts of the soil, are the main sources of the organization process. Administrative structuring stages of these units XVIII. It was shaped on hearts, communities, and farms from the end of the century. Each quarry represented a community, each community represented a farm, and each farm represented a service income order and control. The groves formed the common service areas of these three units, and the groves provided a systematic distribution area to the quarries within them. Thus, the groves formed the turning point in the continuity of the Istâbl-ı Âmire structuring. In this respect, issues such as maintaining the integrity of the groves on the territory of Istâble Âmire and keeping them away from interventions have always remained on the state's agenda.
Benzer Tezler
- Osmanlı Devleti'nde Mevlevi Tarikatı'nın klasik öncesi dönemi (13-17. yüzyıl)
The Preclassical period of the Mevlevi order in the Ottoman Empire (13-17. centuries)
GONCAGÜL ERDOĞDU
- Osmanlı Devleti'nde İstanbul'da kadınlara hizmet için açılan hastane ve klinikler
Hospitals and clinics for women in İstanbul during the Ottoman period
FERYAL SAYGILIGİL GÜNDÜZ
Yüksek Lisans
Türkçe
1999
Deontoloji ve Tıp Tarihiİstanbul ÜniversitesiDeontoloji ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYTEN ALTINTAŞ
- Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Dönemi din-devlet ilişkisi
The religion and the state relation of Tanzimat Period at the Ottoman state
EJDER OKUMUŞ
Doktora
Türkçe
1999
DinMarmara ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ZEKİ ARSLANTÜRK
- Osmanlı Devleti'nde Bulgar isyanları ve Bulgar meselesi: 1878 - 1886
The Bulgaria problem and the Bulgaria rebellion in Ottoman Empire
NEVZAT ARTUÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
1998
TarihSüleyman Demirel ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. AHMET HALAÇOĞLU
- Osmanlı Devleti'nde kanunlaştırma hareketleri (19. ve 20. yüzyıllar)
Başlık çevirisi yok
SITTIKA AYAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
1998
DinMarmara ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SALİH TUĞ