Kriz yönetimi stratejileri bağlamında Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye lojistik işletmelerinin değerlendirilmesi: COVID–19 salgını örneği
Evaluation of logistics enterprises in European Union countries and Turkey in the context of crisis management strategies: The case of the COVID-19 output
  1. Tez No: 692186
  2. Yazar: SEMİYE ÇÜRÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT ATASEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Strateji, Stratejik Yönetim, Kriz Yönetimi, İçerik Analizi, COVID-19, Logistics, Strategy, Strategic Management, Crisis Management, Content Analysis, COVID-19
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüz rekabet koşulları altında değişimin en çok görüldüğü sektörlerden bir tanesi olan lojistik sektöründe, işletmeler ayakta kalabilmek için stratejik olarak doğru yönetilmek zorundadır. Küresel bir sağlık krizine dönüşen COVID-19 salgınına karşı işletmeler doğru bir strateji ortaya koyarak bu krizi en az hasarla atlatma çabası içerisindedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de ve Avrupa Birliği ülkelerinde yer alan lojistik işletmelerinin krizden etkilenme durumlarını tespit etmek, krize cevap verme stratejilerini, proaktif davranma kapasitelerini anlamak, yorumlamak, böylece kriz durumlarındaki esnekliklerini nitel yöntemlerle belirlemektir. Türkiye'de ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında karşılaştırma yapılarak benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koymaktır. Çalışmanın kapsamı olarak, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği'ne (UTİKAD) üye olan Türkiye lojistik işletmesi ile çoğunluğu 'Goodfirms' internet sitesi ve 'cargo-cards' internet sitelerinde bulunan Avrupa Birliği ülkeleri lojistik işletmeleri ile sınırlandırılmıştır. Şirketlerin siteleri incelenerek ulaşılabilen COVID-19 paylaşımları ele alınmıştır. Bahsi geçen işletmelerin paylaşımlarının odak noktaları değerlendirilmiştir. Çalışmada Türkiye'de 461 üye şirket içerisinde 400 şirketin siteleri incelendiğinde 31 işletmenin COVID-19 paylaşımında bulunduğu ve 369 işletmenin ise COVID-19 paylaşımında bulunmadığı tespit edilmiştir. Lojistik işletmelerinin yaptıkları paylaşımların odak noktaları ise; hız, verimlilik, uyum, güvenlik, şeffaflık, esneklik, e-dönüşüm, süreç iyileştirme, hizmet (servis) sorunu, olumsuz etkilenme, yatırımları artırmak, yatırımları azaltmak, etkili iletişim, işbirliği ve ortaklık, tedarik zincirini çeşitlendirmek, taşıma modu değişikliği, kapasiteyi artırmak, kapasiteyi azaltmak, maliyet iyileştirme, işçi alma, işçi çıkarma, sosyal sorumluluk ve hilyen tedbirleridir. Bu çalışmanın lojistik sektörü yöneticilerine, çalışanlarına, lojistik eğitimi gören öğrencilere, bu alanda çalışan araştırmacılara ve akademisyenlere faydalı olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In the logistics sector, which is one of the sectors where change is most common under today's competitive conditions, businesses have to be strategically managed in order to survive. Against the COVID-19 epidemic, which has turned into a global health crisis, businesses are trying to overcome this crisis with the least damage by putting forward the right strategy. The aim of this study is to determine the crisis-affected situations of logistics enterprises in Turkey and the European Union countries, to understand and interpret their crisis response strategies, their proactive capacity, and thus to determine their flexibility in crisis situations with qualitative methods. It is to reveal the similarities and differences by making comparisons between Turkey and the European Union countries. The scope of the study is limited to the logistics enterprises of Turkey, which is a member of the Association of International Forwarding and Logistics Service Providers (UTIKAD), and the logistics enterprises of European Union countries, the majority of which are on the“Goodfirms”website and“cargo-cards”websites. The COVID-19 shares that can be accessed by examining the companies' sites were discussed. The focal points of the shares of the mentioned businesses were evaluated. In the study, when the sites of 400 companies among 461 member companies in Turkey were examined, it was determined that 31 enterprises shared COVID-19 and 369 enterprises did not share COVID-19. The focal points of the shares made by logistics enterprises are speed, efficiency, harmony, security, transparency, flexibility, e-transformation, process improvement, service (service) problem, negative impact, increasing investments, reducing investments, effective communication, cooperation and partnership, supply. These are diversifying the transportation chain, changing the transportation mode, increasing the capacity, reducing the capacity, cost improvement, hiring, laying off workers, social responsibility and hilyen measures. It is expected that this study will be beneficial to logistics sector managers, employees, students studying logistics, researchers and academicians working in this field.