Yenidoğanlarda sepsis için beyaz küre volüm, iletkenlik ve saçılım parametrelerinin tanı ve öngörü değerlerinin araştırılması
  1. Tez No: 692195
  2. Yazar: OZAN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCAGÜL HAKLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan sepsisi, VCS, nötrofil, monosit, Neonatal sepsis, VCS, neutrophil, monocyte
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yenidoğan sepsisi, son dönemde tanı ve tedavide yaşanan ilerlemeye rağmen günümüzde önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olmaya devam etmektedir. Klinik bulguları belirgin değildir ve nonspesifiktir. Tanı için birçok laboratuvar testi kullanılır fakat hiçbiri sepsisin erken ve doğru tanısını sağlayacak ideal test değildir. Yenidoğanlarda sepsisi en erken ve en yüksek doğrulukta tespit edecek test arayışı devam etmektedir. Bu çalışmada yenidoğanlarda sepsis için beyaz küre volüm, iletkenlik ve saçılım parametrelerinin tanı ve öngörü değerlerinin araştırılmasını amaçladık. Çalışmamız, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapıldı. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ve Anne Yanı Servisi'nde yatan yenidoğan bebeklerin Nisan 2019-Ağustos 2020 tarihleri arasındaki hemogram, VCS parametreleri ve hs-CRP değerleri retrospektif olarak incelendi. Çalışma grupları kanıtlanmış sepsis (n=20), klinik sepsis (n=87) ve kontrol grubu (n=269) şeklinde oluşturuldu. VCS parametreleri DxH 900 (Beckman Coulter, Inc, ABD) hematoloji cihazından elde edildi. Kanıtlanmış sepsis ve kontrol grubu karşılaştırmasında sepsis tanısı için MNVNE eşik değeri 145,5 au (duyarlılık %84, özgüllük %82, PTD %27, NTD %99), MDW eşik değeri 22,2 au (duyarlılık %92, özgüllük %90, PTD %33, NTD %100), MDW & MNVNE kombinasyonu için eşik değer -2,691 au (duyarlılık %83, özgüllük %94, PTD %37, NTD %99); hs-CRP & MNVNE kombinasyonu için eşik değer -2,346 au (duyarlılık %90, özgüllük %89, PTD %57, NTD %98) olarak belirlendi. Çalışmamızda en yüksek tanı performansına ulaşan VCS parametreleri ve parametre kombinasyonları MNVNE, MDW, MDW & MNVNE ve hs-CRP & MNVNE oldu. Bu parametrelerin ve parametre kombinasyonlarının yenidoğan sepsisi tanısında faydalı olabilecekleri sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Neonatal sepsis continues to be an important cause of morbidity and mortality, despite recent progresses in diagnosis and treatment. Its clinical findings are unclear and nonspecific. Many laboratory tests are used for diagnosis; however none of them is the ideal test that will provide early and accurate diagnosis of sepsis. The search for an test that will detect sepsis in newborns at the earliest time and with the highest accuracy continues. In this study, we aimed to investigate the diagnostic and predictive values of white blood cell volume, conductivity and scattering parameters for sepsis in newborns. Our study was conducted in Marmara University Pendik Education and Research Hospital. The complete blood count, VCS parameters and CRP values of the newborns hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit and Mother Support Service between April 2019 and August 2020 were retrospectively analyzed. Study groups were formed as proven sepsis (n = 20), clinical sepsis (n = 87) and control group (n = 269). VCS parameters were obtained from DxH 900 (Beckman Coulter, Inc, USA) hematology analyzer. In the comparison of proven sepsis and control groups, MNVNE threshold value for sepsis diagnosis is 145,5 au (sensitivity 84%, specificity 82%, PPV 27%, NPV 99%), MDW threshold value 22,2 au (sensitivity 92%, specificity 90%, PPV 33%, NPV 100%), threshold for MDW & MNVNE combination -2,691 au (sensitivity 83%, specificity 94%, PPV 37%, NPV 99%), the threshold value for hs-CRP & MNVNE combination was determined as -2,346 au (sensitivity 90%, specificity 89%, PPV 57%, NPV98%). The VCS parameters and parameter combinations that achieved the highest diagnostic performance in our study were MNVNE, MDW, MDW & MNVNE and hs-CRP & MNVNE. It was concluded that these parameters and parameter combinations may be useful in the diagnosis of neonatal sepsis.