Unipolar ve bipolar depresyon hastalarında monoamin oksidaz A düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of monoamine oxidase A levels in patients with unipolar and bipolar depression
  1. Tez No: 692194
  2. Yazar: AHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL UYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar depresyon, unipolar depresyon, Monoamin oksidaz A, Bipolar depression, unipolar depression, monoamine oxidase A
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bipolar depresyon (BD) ve unipolar depresyonu (UD) birbirinden ayırt etmek ruh sağlığı ve hastalıkları ile uğraşan her hekim için sürekli önemli bir konu olmuştur. Her iki depresyon türü için klinik olarak bazı ipuçları olsa da sadece bu klinik belirtilere bakarak iki depresyon türünü birbirinden kesin olarak ayırt etmek olanaksızdır. Çalışmamızdaki amacımız BD ve UD hastalarında periferik kanda MAO-A enzim düzeylerini karşılaştırmak ve bu yolla iki depresyon türünü birbirinden ayırma yönündeki çalışmalara katkı sunmaktır. Gereç ve Yöntem:Çalışmamıza Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı'na 2021 Ocak-Haziran ayları arasında başvuran DSM- 5 ölçütlerine göre BD tanısı almış 40 hasta ve UD tanısı almış 50 hasta dahil edilmiştir. Hastalara; Onam Formu, Sosyodemografik Veri Formu, Montgomery ve Asberg Depresyon Ölçeği(MADDÖ), Klinik Global İzlem Ölçeği(KGI) uygulandı. Verilerin analizinde SPSS 24 istatistik paket programı kullanıldı. Bulgular:İki grup arasında yaş ortalaması, cinsiyet, toplam eğitim süresi, medeni durum, kiminle yaşadığı, gelir durumu, çalışma durumu açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). Hasta grupları arasında yapılan klinik özelliklerde başlangıç yaşı, ortanca tedavi süresi,ortalama depresif atak sayısı, yatış sayısı, ailede duygudurum bozukluğu, intihar girişimi, tedavi, mevsimsel döngüde istatistiksel olarak gruplar arasında anlamlı fark bulunmuş (p:,001) ancak hastalık süresi, psikotik özelliğin olup olmaması ve sigara kullanımı istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05).Hasta grupları arasında MADDÖ toplam puanının ortalaması, KGİ toplam puanlarının ortalamaları arasında anlamlı bir fark saptanmadı(p>0,05). Hasta grupları arasında MAO-A düzeyleri açısından istatistiksel anlamda anlamlı bir fark bulunamadı(p>0,05). Bipolar hastalarda atak sayısı, yatış sayısı, KGİ puanları ile MAO-A düzeyleri arasından anlamlı ve çok güçlü ilişki saptanırken ve MAO-A düzeyi arasında güçlü ve pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır. UD hastalarında ise KGİ puanları ve MAO-A düzeyi arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır. Sonuçlar:UD'li hastaların MAO-Adüzeyi ile BD'li hastaların MAO-Adüzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.BD'li hastaların atak sayısı, yatış sayısı, KGİ puanları ile MAO-A düzeyleri arasından anlamlı ve pozitif korelasyon mevcuttu, bir ilişki saptanmıştır. UD'li hastaların ise KGİ puanları ve MAO-A düzeyleri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır. Diğer değişkenler arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Distinguishing bipolar depression (BD) and unipolar depression (UD) from each other has always been an important issue for every physician dealing with mental health and illness. Although there are some clinical clues for both types of depression, it is impossible to to differenciate between the two types of depression based on clinical symtoms alone. Our aim in our study is to compare the MAO-A enzyme levels in the peripheral blood of BD and UD patients and to contribute to the studies to distinguish between the two types of depression in this way. Materials and Methods: Our study included 40 patients diagnosed with BD according to DSM-5 criteria and 50 patients diagnosed with UD, who applied to the Dicle University Medical Faculty Hospital Psychiatry Department between January and June 2021. To the patients; Consent Form, Sociodemographic Data Form, Montgomery-Asberg Depression Rating Scale (MADSS), THE Clinical Global İmpressions Scale (CGI) were applied. SPSS 19.0 statistical package program was used in the analysis of the data. Results: There was no statistically significant difference between the two groups in terms of age, gender, total education period, marital status, living with, income status, and working status (p>0.05). A statistically significant difference was found between the groups in the clinical characteristics, age of disease onset, median duration of treatment, mean number of depressive episodes, number of hospitalizations, family mood disorders, suicide attempts, treatment, and seasonal cycle (p:,001). However, it was not found statistically significant in terms of disease duration, presence of psychotic features and smoking (p>0.05).There was no significant difference between the mean of MADRS total score and the mean of CGI-S total score between patient groups (p>0.05). There was no statistically significant difference between the patient groups in terms of MAO-A levels (p>0.05). While a significant and very strong relationship was found between the number of attacks, the number of hospitalizations, CGI scores and MAO-A levels in bipolar patients. A significant and positive correlation was found between CGI scores and MAO-A level in UD patients. Conclusion: There was no statistically significant difference between MAO-A levels of patients with UD and MAO-A levels of patients with BD. While a significant and very strong relationship was found between the number of attacks, the number of hospitalizations, CGI scores and MAO-A levels in patients with BD. A significant and positive correlation was found between CGI scores and MAO-A levels of patients with UD. No significant relationship was found between other variables.