Rap müziğin gençlerin toplumsal davranışları üzerine etkileri: Uyuşturucu madde kullanımı
The effects of rap music on the social behaviour of youth: Drug use
  1. Tez No: 692209
  2. Yazar: ELİF HAZAL TEKDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKAİ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Music, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu madde, madde alt kültürü, rap müzik, gençlik, Drug, drug subculture, rap music, youth
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Suç Önleme ve Analizi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma madde alt kültürüne özendirdiği düşünülen, uyuşturucu maddeye ilişkin sembolleri ve madde bağımlılığını içeren rap şarkıların incelenmesinden meydana gelmektedir. Egemen kültürden ayrılarak kendi alt kültürünü oluşturan madde bağımlıları; yaşam tarzları, giyimleri, kendilerine has dilleri ve müzikleriyle madde alt kültürünü oluşturmaktadır. Bir alt kültür müziği olarak anılan rap müzik de diğer alt kültürler gibi egemen kültürden farklılaşarak kendi tarzını ve kültürünü yaşatmaktadır. Çalışmada rap müziğin madde kullanımına olan etkisi araştırılmıştır. Bu bağlamda, YouTube üzerinden en çok dinlenen rap müziği temsilcileri seçilerek madde alt kültürüne özendirdiği düşünülen 6 şarkı, madde alt kültürüne eleştirel yaklaşan 6 şarkı ile toplamda 12 şarkı içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Elde edilen sonuçlarda iki ayrı grubun maddeyi özendirme ve eleştirme yönünden ifadeleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study consists of the examination of the rap songs, which are believed to promote drug subculture and contains symbols related to drug substances and drug addiction. Drug addicts, who abandon the dominant culture and form their own subculture, have been establishing their own drug subculture with their lifestyle, outfits, jargon and music. Rap music, considered a music genre of sub-culture, also differs from the dominant culture in a similar manner to other subcultures and keeps it own style and culture alive. In this study, the impact of rap music on drug subculture has been investigated. In this context, the most popular rap music representatives on YouTube were selected and 12 songs, half of which were believed to promote drug subculture and the other half to embrace a critical approach to drug subculture, were analysed using content analysis method. The expressions of two different groups were discussed in terms of promoting and criticizing drug use in the results obtained.