İsrâ sûresi bağlamında temel ahlâkî ilkeler
Basic moral principles in the context of surat al-Isrâ
- Tez No: 692435
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ahlâk, Fıtrat, İsrâ Sûresi ve Kur'an, Morality, Nature, Surah al-Îsrâ and Quran
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Özet: Kur'an, kendisinde hiçbir şüphe olmayan, doğru yolu bulmak isteyen kişiler için hidayet kaynağı bir kitaptır. Allah'ın razı olacağı bir hayatı, iman, ibadet ve ahlâk ekseninde insanlara sunmaktadır. İnsan kendi özünde iyi ve kötüyü birbirinden ayırt edebilme özelliğinden dolayı diğer canlılardan farklı bir özelliğe sahiptir. Fıtratına uyarak iyilikte sabit kalabildiği gibi sonradan kendisine arız olan kötülüğe de meyil gösterebilmektedir. Bu nedenle dünya hayatında rehbere ihtiyacı olan bir varlıktır. Yeryüzüne gönderilen peygamberlerin ve kitapların ortak paydası toplumun bozulan ahlâkî yapısını inşa edebilmektir. Bu yönüyle Kur'an'ın amacı da, getirmiş olduğu bu ilkelerle insanların bozulmuş ahlâkî yapısını düzeltmek ve hem dünyada hem de ahirette ebedi mutluluğa ulaşmalarını sağlamaktır. Bu vesileyle Kur'an, müntesiplerinin ilişkilerinde belirli bir düzene sahip olmaları için bazı kural ve kaideler ortaya koymuştur. Çalışmamızda İsrâ Sûresi bağlamında Kur'an'ın insanlara sunmuş olduğu temel ahlâkî ilkelerin neler olduğu, bu ilkelerin insanlar arası ve Allah ile olan ilişkilerinde nasıl değerlendirildiği ve insanların bu ilkelere uymaları neticesinde ulaşacakları akibetin ne olacağı anlatılmaya çalışıldı. Bu şekilde; Şirkten, zinadan, savurganlıktan uzak durulması, ana-babaya iyilik yapılması, ihtiyacı olanlara haklarının verilmesi, haksız yere cana kıyılmaması, ölçü ve tartıda hakkaniyete uyulması, kötü zanda ve kibirde bulunulmaması gerektiği üzerinde durulmaya çalışıldı. Bu çalışmamızda, yıpranmış ve kısmen unutulmuş olan temel ahlâkî ilkeler, İsrâ sûresi bağlamında ele alınarak, Kur'an ve sünnet ışığında çözüm bulmak amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract: The Qur'an is a book of guidance for those who have no doubts and want to find the right path. It offers people a life that Allah will be pleased with, on the axis of faith, worship and morality. Humans have a distinctive feature from other living things because of their ability to distinguish between good and evil. He can remain constant in goodness by following his nature, and he can also tend to the evil that happens to him afterwards. For this reason, he is a being who needs a guide in his worldly life. The common denominator of the prophets and books sent to the earth is to build the deteriorated moral structure of the society. In this respect, the aim of the Qur'an is to correct the corrupt moral structure of people with these principles and to ensure that they reach eternal happiness both in this world and in the hereafter. On this occasion, the Qur'an has set forth some rules and rules for its followers to have a certain order in their relations. In our study, it has been tried to explain what the basic moral principles of the Qur'an are presented to people in the context of the Isra Surah, how these principles are evaluated in their relations with people and God, and what will be the fate that people will reach as a result of complying with these principles. In this way; It was tried to be emphasized that one should stay away from shirk, adultery, and extravagance, do good to parents, give rights to those in need, not be killed unjustly, follow fairness in measurement and weighing, and not to be in bad opinion and arrogance. In this study, worn out and partially forgotten basic moral principles have been prepared in the context of Isra Surah to find solutions in the light of the Qur'an and Sunnah.