İsra ve Lokman Surelerindeki imani ve ahlaki ilkeler bağlamında ilgili ayetlerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative examination of the relevant verses in the context of faith and moral principles in the Sures of İsra and Lokman
- Tez No: 790315
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İsrâ, Lokman, Tefsir, Âyet, İman, Ahlâk, Isra, Luqman, Interpretation, Verse, Faith, Morality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
İsrâ ve Lokman Sûreleri Kur'ân-ı Kerîm'de bulunan Mekkî sûrelerdendir. İçerik bakımından da iman ve ahlak ile ilgili çarpıcı âyetlere yer verirler. Bu sûrelerde bulunan konuların çoğu Kur'ân-ı Kerîm'den önceki ilahi kitaplarda da yer alan temel dini ve Ahlakî esaslardır. Bahsedilen esaslar sayesinde gündelik yaşantımızda da bu konuların önemini bir kere daha vurgulayıp alışkanlıklarımızdan çıkarmamamız gerektiğini hatırlatarak çalışmamıza başlayacağız. Çalışmamızda iman ve ahlakın tarifinden başlanıp surelerin tanıtımlarına yer verilmiştir. Son olarak da karşılaştırma yapılarak incelenme tamamlanmıştır. İncelememiz neticesinde sûrelerdeki ortak yönlerin fazla olduğu, her iki sûrede de Müslüman bir bireyin sahip olması gereken tutum ve davranışları içerdiği tespit edilmiştir. Bu sûrede, Allah'ın kullarına uyarılarına ve bu uyarılara uymayanlara verilecek cezalara yer verilmiştir. Bununla birlikte Allah'ı bir bilmek, Allah'a şirk koşmamak, kibirli ve riyakar olmayıp iyi niyeti muhafaza etmek de verilen mesajlar arasındadır. Özellikle Lokman Sûresinde dikkat çeken bir yön ise bu uyarıları bir babanın oğluna bizzat yapmasıdır. Baba oğluna nasıl merhamet ediyorsa Allah da kullarına öyle merhametlidir. Bu yüzden rahmetinden ümit kesmeyip uyarıları göz önünde bulunmalıdır. Ayrıca kul, Allah'a olan sağlam inancını kaybetmeyip insanlarla olan samimiyet ve güzel sözünü kesmeden çevresine örnek olmalıdır. Böylelikle bir kez daha özümüze ulaşabiliriz.
Özet (Çeviri)
Surahs Isra and Luqman are among the Makki surahs in the Quran. In terms of content, they include striking verses on faith and morality. In our work, starting from the definition of faith and morality, introductions of the surahs are have been given. As a result of our investigation, it has been determined that there are many common aspects in the suras and that both suras include the attitudes and behaviors that a Muslim person should have. Allah's warnings to his servants and the punishments to be meted out to those who disregard these warnings are included. Knowing Allah as one, not associating shirk, not being arrogant and hypocritical, and maintaining goodwill are among the messages given. What is particularly striking in Surah Luqman is that a father gives these warnings to his son in person. Allah is as merciful to his servants as a father is to his son. Therefore, we should not despair of His mercy and take the warnings into consideration.