Does difficulty in remembering specific experiences impede goal setting? An experimental study on people with depressive symptoms
Özgül deneyimleri hatırlamaktaki zorluk hedef belirlemeyi engeller mi? Depresif semptomlar gösteren kişilerle deneysel bir çalışma
  1. Tez No: 692453
  2. Yazar: TUĞCE KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA UZER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Otobiyografik Bellek, Aşırı Genel Anı, Hedef Belirleme, Plan Belirleme, Depresyon, Özgüllük, Autobiographical Memory, Overgeneral Memory, Goal Setting, Plan Setting, Depression, Specificity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TED Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gelişim Odaklı Klinik Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Önceki çalışmalar, depresyon teşhisi konan bireylerin ve depresif belirtileri olan bireylerin özgül otobiyografik anıları hatırlamakta zorlandıklarını göstermiştir. Bunun yerine, bu bireyler aşırı genel bellek fenomenine (OGM) işaret eden kategorik anıları hatırlarlar. Ayrıca, depresyonun hedef özgüllüğünü de azalttığına dair bulgular vardır. Depresif örneklemde anı ve hedef özgüllüğü arasındaki bağlantıyı inceleyen çok az sayıda çalışma bulunmaktadır ve çalışmaların çoğu korelasyoneldir. Bu çalışma, depresif belirtileri olan bir örneklemde anı özgüllüğü ile hedef özgüllüğü arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk deneysel çalışmadır. Depresif belirtileri olan 77 genç, dört deneysel koşuldan birine rastgele atanmıştır (yani, özgül-başarı, özgül-başarısızlık, genel-başarı ve genel-başarısızlık). Özgül-başarı ve özgül-başarısızlık koşullarındaki katılımcılardan sırasıyla başarı veya başarısızlıkla ilgili özgül anılar hatırlamaları istenmiştir. Buna karşılık, genel-başarı ve genel-başarısızlık koşullarındaki katılımcıların, başarı veya başarısızlıkla ilgili kategorik anılar hatırlamaları istenmiştir. Her hatırlamadan sonra, katılımcılar anılarının bazı özelliklerini (yani canlılık, anının tarihi, önemi) derecelendirdiler. Tüm katılımcılardan ayrıca yaklaşma ve kaçınma hedefleri belirtmeleri istenmiştir. Sonuçlar, depresif belirtileri olan bir örneklemde ne anı özgüllüğünün ne de duygusal tonun hedef özgüllüğünü etkilemediğini göstermiştir. Bununla birlikte, başarı ile ilgili veya başarısızlıkla ilgili özgül anıları hatırlamak, daha özgül planların oluşturulmasına neden olmuştur. Bu sonuçlar, geçmişin kategorik temsilinin gelecekteki uzun vadeli hedeflerin özgünlüğünü etkilemediğini göstermektedir; ancak özgül anı hatırlamak bu hedeflere ulaşmak için daha spesifik planların belirlenmesine yardımcı olur. Bu sonuçlar aynı zamanda depresif bir ruh hali içinde geçmişi hatırlamadaki bozulmanın kişinin hedeflerine ulaşmak için harekete geçme motivasyonunu azalttığını ima eder.
Özet (Çeviri)
Previous studies have demonstrated that individuals diagnosed with depression and individuals with depressive symptoms have difficulty in retrieving specific autobiographical memories. Instead, they recall categorical memories, which refers to over-general memory phenomenon (OGM). Furthermore, there is evidence that depression also reduces goal specificity. Few studies have examined the link between memory and goal specificity in the depressed sample. Most of these studies are correlational. The present study is the first experimental study to examine the relationship between memory specificity and goal specificity in a sample with depressive symptoms. 77 late adolescents with depressive symptoms were randomly assigned to one of the four experimental conditions (i.e., specific-success, specific-failure, general-success, and general-failure). Participants in specific-success and specific-failure conditions were asked to retrieve success or failure related specific memories, respectively. In contrast, participants in general-success and general-failure conditions were required to retrieve success or failure related categorical memories. After each recall, participants rated some characteristics of their memories (i.e., vividness, date of memory, importance). All participants were also asked to provide approach and avoidance goals. Results have indicated that neither memory specificity nor emotional valence did not influence goal specificity in a sample with depressive symptoms. However, recalling success related or failure related specific memories resulted in setting more specific plans. These results indicate that categorical representation of the past does not influence the specificity of future longer-term goals; but specific memories help to set more specific actions to achieve these goals. These results also imply that disruption in remembering past in a depressive mood reduces one's motivation to take actions to achieve one's goals.