Impact of quality systems on SMEs' business project performance: A case study for Tripoli - Libya
Kalite sistemlerinin KOBİ iş proje performansı üzerine etkileri: Tripoli-Libya örneği
  1. Tez No: 692624
  2. Yazar: AMIR T S AL IDRISI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ŞEHİME ÖZÜTLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, KOBİ, Tripoli-Libya, Kalite Sistemleri, Proje Performansı, Quality, SME's Tripoli-Libya, Quality Systems, Project Performance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kalite uygulamaları küresel seviyede işletmelerin bir proje uygulamasında finansal, yenilikçi ve operasyonel performanslarını yakından etkileyen çabalar olarak tanınır ve işletmelerin proje yönetiminde benimsedikleri sistematik yaklaşımlara bağlı memnuniyet düzeylerinin belirlemesine yardımcı olur. Bu araştırmanın amacı, Trablus-Libya'da KOBİ'lerin proje yönetim süreçlerinde kalite sistemlerinin etkisini ölçmektir. Ayrıca çalışma kalite uygulamaları ve proje performansları arasındaki ilişkiyi finansal, operasyonel ve yenilikçilik performansları üzerinden ayrı ayrı değerlendirmekte; Trablus-Libya'daki KOBİ'lerin kalite uygulama süreçlerinde karşılaştıkları engeller, fırsatlar, zorluklar ve sorunları kalite yönetim uygulamalarının KOBİ'ler için uygulanabilirlik durumunu esas alarak ele almaktır. Çalışma verileri kapalı uçlu sorulardan oluşan bir anket uygulaması ile toplanmıştır. Elde edilen bulgular istatistiksel olarak SPSS 22.00 istatistik paket programı kullanılarak test edilmiştir. Elde edilen bulgu ve analizler, kalite sistemleri ile proje uygulama süreçleri arasında finansal, operasyonel ve yenilikçilik performans kriterlerine göre yüksek seviyede ve anlamlı pozitif ilişki olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Quality practices are globally recognized efforts in a relationship to the entities' financial, innovational and operational performances in an organization's project implementation. They help them to determine their levels of satisfaction in all aspects of projects and their systematic approaches adopted. This study took place to find out the ımpact of quality systems on small and medium-sized enterprises' (SMEs') business project performances as a case study for Tripoli - Libya. The study aims to determine the relationship between quality practices and business project performances, consisting of financial, operational, and innovational performances in particular to determine the obstacles, hurdles, challenges, and problems facing by SMEs in Tripoli - Libya using the quality management practices, and the concentration of quality practices across SMEs. The population for this research was SMEs established in Tripoli-Libya and was sampled with a random sampling technique. The data was collected by a questionnaire with close-ended questions and analyzed with SPSS 22.0. The study findings determined the correlation between quality system and organizational project implementation process with regards to its financial, operational, and innovational performances with high positive attributions.