ERP kurumsal kaynak planlama sistemleri kullanımı çerçevesinde iç denetimin etkinliği ve verimliliği üzerine bir araştırma
A research on the efficiency of internal auditing on the use of ERP enterprise resource planning system
  1. Tez No: 692678
  2. Yazar: OYA HAZAL ÖZDEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ERP, ERP İmplementasyonu, İç Denetim, Uzaktan Denetim, Kurumsal Yönetim, İç Kontrol, ERP, ERP Implementation, Internal Audit, Remote Audit, Corporate Management, Internal Control
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tezin amacı, iç denetim faaliyetlerinin ERP uygulaması süresince etkin ve verimli bir biçimde yerine getirilmesi ve bu konu hakkında iç denetçilerin fikirlerini incelemeyi esas almaktadır. Bu çalışma kurumsal kaynak planlama sistemleri sayesinde oluşturulacak kurumsal hafıza ve kurumsal yönetim süreçleri hakkında küresel standartlar ışığında bilgiler vermektedir. Bu çalışmayla kurumsal kaynak planlama sistemleri kurulurken, işletmenin tüm süreçlerinin elektronik ortamda kaydedilmesi ve iç denetim faaliyetlerinin elektronik sistem denetimleri aracılığıyla yapılması sayesinde kuruma en elverişli biçimde güvence sağlanmasını hedef alan denetim modelleri incelenmiştir. İç denetim standartları ve fonksiyonları incelenirken, küresel anlamda kabul görmüş standartlar ve örnek olaylardan faydalanılmıştır. Çalışma süresinde yapılan araştırmalarla, işletmenin sürekliliğinin sağlanması için ERP süreçlerinin tam uyumla ilerlemesi ve olası senaryolara karşı önlemler ve tutumlar geliştirmesi beklendiği görülmüştür. Bütünleşik kurumsal yönetim yaklaşımı ve bütünleşik kurumsal denetimle işletmenin birim ve faaliyetleri arası iletişim sağlanması hedeflenmektedir. İç Denetim her zaman sürekli bir biçimde yapılmalıdır. İşletmelerin hesap verebilirliği açısından gerekli olan tedbirlerin başında gelen denetim günümüzde ERP sistemleri sayesinde hem yerinde gerçek veriyle hem de dijital kopyalarla uzaktan olarak yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine internal audit activities effectively and efficiently during ERP implementation and to analyze the experiences of internal auditors on this subject. This study provides information about corporate memory and corporate governance processes to be created through enterprise resource planning systems in the light of the global standards. With this study, while establishing enterprise resource planning systems, audit models aiming to provide assurance to the enterprises in the most convenient way were analyzed by means of recording all processes of the enterprise in digital frame and performing internal audit activities through digital system audits. While studying internal audit standards and functions, globally accepted standards and case studies were used. During the study period, it was seen that ERP processes are expected to progress in full compliance and to develop measures and attitudes against possible scenarios to ensure the continuity of the business. With the integrated corporate governance approach and integrated corporate audit, it is aimed to establish communication between the units and activities of the enterprise. Internal Auditing should always be done on an ongoing basis. thanks to ERP systems the audit that is one of the most essential measures for the accountability of businesses, could be done remotely, both with real data on site and digital copies.