Türkiye'de coğrafi bilgi sistemi tabanlı yatırım teşvik politikalarının oluşturulması
Establishment of Turkey's geographic information system based investment incentive policy
- Tez No: 692679
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER VELİ ÇAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İstatistik, İşletme, Economics, Statistics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yatırım Teşvik Bölgeleri, Türkiye Yatırım Teşvik Haritası, Coğrafi Ağırlıklı Regresyon Analizi, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Investment Incentive Zones, Turkey Investment Incentive Map, Geographical Weighted Regression Analysis, Geographic Information Systems
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Teşvikler, ekonomi politikalarının yürütülmesinde en önemli araçlardandır. Uzun yıllardır yaygın bir şekilde uygulanan yatırım teşvikleri, Türkiye'deki teşvik sisteminin omurgasını oluşturmaktadır. Bu yüzden yatırım teşviklerinin iyi yönetilmesi ve finansal açıdan geri kazanımlar sağlayacak şekilde dağılımının yapılması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı CAR yöntemine göre Türkiye teşvik haritasının yeniden belirlenmesidir. Çalışmanın amacı doğrultusunda Türkiye'nin yürürlükteki teşvik politikaları değerlendirilerek oluşturulan teşvik haritaları ile teşvik alan illerin yatırım durumları analiz edilmiştir. Çalışmanın analizi için Türkiye'deki illerin 2018 ve 2019 yıllılarındaki verileri kullanılmıştır. İllerin 2020 yılı verilerinin bir kısmına pandemi nedeni ile ulaşılamadığından karşılaştırmalarda 2019 yılı verileri baz yıl olarak kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda illerin enerji, tarım ve ihracat teşvik haritaları mevcut yatırım teşvik haritası ile karşılaştırılarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SAĞLAMYÜREK TAŞDEMİR, Seda. Establishment of Geographic Information System Based Investment Incentive Policies in Turkey, Phd Thesis, 2021, (XV+188) Incentives are one of the most important tools in the execution of economic policies. Investment incentives, which have been widely applied for many years, form the backbone of the incentive system in Turkey. Therefore, it is necessary to manage investment incentives well and distribute them in a way that will provide financial gains. The aim of this study is to re-determine the incentive map of Turkey according to the CAR method. In line with the purpose of the study, incentive maps created by evaluating Turkey's current incentive policies and the investment status of the provinces receiving incentives were analyzed. For the analysis of the study, the data of the provinces in Turkey for the years 2018 and 2019 were used. Since some of the 2020 data of the provinces could not be reached due to the pandemic, the data of 2019 was used as the base year for comparisons. As a result of the study, the energy production capacity, idle area and export incentive maps of the provinces were compared with the current incentive map and suggestions were presented.