Somali'nin gıda ve tarım ürünleri dış ticaretinin ülke ekonomisine etkisi
The impact of Somalia's foreign trade in food and agricultural products on its economy
  1. Tez No: 692680
  2. Yazar: MOHAMOUD AHMED MOHAMOUD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN MURAT KOÇTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Somali, Dış ticaret, Tarım, Somali'de tarım, İhracat ve Ekonomi, Somalia, Foreign trade, Agriculture, Agriculture in Somalia, Export and Economy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada Somali'de tarımın önemi ve dış ticarete etkisi ele alınmıştır. Bu konuyla ilgili literatürde gerekli çalışmaların yapılmamış olmasından hareketle çalışmamız gerçekleştırmıştır. Çalışma bu açıdan önemli olduğu gibi çalışma ile getirilmiş önerilerin bu alanda politika geliştirenlere önemli ipuçları vereceği de düşünülmektedir. Çalışmada ikincil verilerden yararlanılmıştır. Bu kapsamda yayınlanmış makaleler, kitaplar ve Birleşmiş Milletler raporları değerlendirilerek analiz edilmiştir. Somali dış ticaretinde, ithalat ve ihracat ekonomik büyümede etkisi vardır ve gayrı safı yurtiçi hasılasının üretimini ve halkın yaşam kalitesini artırmaktadır. Çalışmada Swot analizi yapılmıştır. Somali konum olarak jeopolitik öneme sahiptir ve ihracat yapmak için güçlü bir potansiyeli vardır. Fakat dış ticaretin gelişmesi için en büyük engellerden biri güvenlik sorunu ve tarım için yetersiz malzeme olduğu bu çalışmada ortaya konmaktadır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm Somali'nin genel tanımı verilmekte, ikinci bölüm Somali ekonomisine genel bir bakış sunulmakta, üçüncü bölümde ise tarımın durumu ölçülmekte ve dördüncü bölümde Somali'nin gıda ve tarım ürünlerinin dış ticaretinin ülke ekonomisine etkisi araştırılmaktadır. Çalışmanın sonunda, Somali'nin bazı sorunlarının üstesinden gelmesi için, Somali'de tarımın gelişmesi ve Somali dış ticaretinin gelecekte daha iyi olmasına yönelik sonuç ve öneriler ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the importance of agriculture in Somalia and its effect on foreign trade are discussed. Based on the fact that the necessary studies have not been carried out in the literature on this subject, our study has been carried out. The study is important in this respect, and it is thought that the suggestions brought by the study will give important clues to policymakers in this area. Secondary data were used in the study. In this context, published articles, books and United Nations reports were evaluated and analyzed. Somalia's foreign trade, imports and exports have an impact on economic growth and increase the production of gross domestic product and the quality of life of the people. In the study, SWOT analysis was performed. Somalia is geopolitically important as a location and has a strong potential to export. However, it is revealed in this study that one of the biggest obstacles to the development of foreign trade is the security problem and insufficient materials for agriculture. The study consists of four parts. In the first part, the general definition of Somalia is given, in the second part an overview of the Somali economy is presented, in the third part the state of agriculture is measured and in the fourth part the effect of the foreign trade of Somalia's food and agricultural products on the country's economy is investigated. At the end of the study, in order to overcome some of the problems of Somalia, the results and suggestions for the development of agriculture in Somalia and the future of Somalia's foreign trade are presented.