İbnu'l-Mukaffa' eserleri ve Arap edebiyatındaki yeri
Ibn al-Muqaffa, his works and place in Arabic literature
- Tez No: 692700
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEVAT ERGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İbnu'l-Mukaffa, Nesir, Arap Edebiyatı, Kelîle ve Dimne, Pehlevice, Ibn al-Muqaffa, Prose, Arabic Literature, Kalilag and Damnag, Pahlavi
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Bu çalışma, Kelîle ve Dimne'yi Pehleviceden Arapçaya tercüme eden İbnu'l-Mukaffa'ın hayatı, eserleri ve Arap edebiyatındaki yeri hakkındadır. Çalışmanın amacı, İbnu'l-Mukaffa'ın telif ve tercüme eserlerini tanıtmak ve onun Arap edebiyatına katkısını tespit etmektir. Bu çalışma, giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında İbnu'l-Mukaffa'ı tanımanın gereği, başta Arap edebiyatı nesrine getirdiği yenilikler başta olmak üzere Arap-İslâm edebiyatına genel olarak yaptığı katkılar ve Arap edebiyatındaki yerinden bahsedilmiştir. Birinci bölümde İbnu'l-Mukaffa'ın doğduğu yer ve tarih başta olmak üzere, yetiştiği çevre, etkilendiği ilmî ekol ve çevreler, hocaları ve öğrencileri gibi hayatı hakkında tanıtıcı bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın en önemli konularından olan mezkûr müellifin gerek bizzat kendi kaleminden, gerekse tercüme eserlerinden bahsedilip bu eserlerin günümüze ulaşıp ulaşmadığı, kaç sayfadan oluştuğu, içerikleri ve Arap Edebiyatına katkısı ve tesiri de bu bölümde irdelenmiştir. İkinci bölüm ise İbnu'l-Mukaffa'ın genel olarak Arap edebiyatına yaptığı katkılar ile bu katkıların Arap edebiyatındaki yeri ve önemi hakkındadır. Sonuç kısmında ise çalışmada varılan sonuçlar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is about the life, works and place of Ibnu'l-Mukaffa in Arabic literature, who translated Kelile and Dimna from Pahlavi to Arabic. The aim of the study is to introduce the copyright and translation works of Ibnu'l-Mukaffa and to determine his contribution to Arabic literature. This study consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction part, the necessity of getting to know Ibnu'l-Mukaffa, his contributions to Arabic-Islamic literature in general, especially the innovations he brought to prose in Arabic literature, and his place in Arabic literature are mentioned. In the first chapter, introductory information about Ibnu'l-Mukaffa's life such as his birth place and date, the environment he grew up in, the scientific ecole and circles he was influenced by, his teachers and students were tried to be given. In this section, the aforementioned author's own pen and his translation works, one of the most important subjects of the study, are mentioned, and whether these works have survived to the present day, how many pages they consist of, their contents and their contribution and influence to Arabic Literature are examined in this section. The second chapter is about Ibnu'l-Mukaffa's contributions to Arabic Literature in general, as well as the place and importance of these contributions in Arabic Literature. In the conclusion part, the conclusions reached in the study are included.