The effects of the COVID-19 outbreak on employment and income allocation
COVID-19 salgının istihdam ve gelir dağılımı üzerine etkileri
- Tez No: 692722
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ÜÇDOĞRUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Ġşgücü, Ġstihdam, Gelir, Eğitim, COVID-19, Labor, Employment, Income, Education
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
COVID-19 adlı salgının tüm dünyaya çok hızlı bir şekilde yayılması sonucu insanlık, eşine ender rastlanan bir süreç içerisine girmiştir. Mevcut tedavi yöntemlerinin virüse karşı herhangi bir koruma sağlamaması pek çok devleti bu süreçte çaresiz bırakmıştır. Küresel etkileşimin çok gelişmiş olması da salgının yayılma hızını büyük oranda arttırmış ve dünya çapında bir çok kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Yaşanan bu boyuttaki küresel salgın krizi sadece insanların sağlığını tehdit etmekle kalmamış ekonomik piyasalardaki arz-talep dengesini durdurarak ticari faaliyetlere büyük oranda zarar vermiştir. Pandemi boyunca önemli istihdam-gelir kayıpları meydana gelmiş ve oluşan bu kayıplar toplumların refah düzeylerini büyük oranda etkilemiştir. Devletler ise salgının yaratmış olduğu olumsuz etkileri hafifletmek amacıyla daha once görülmemiş çeşitli politikalar uygulamışlardır. Devletlerin uygulamış oldukları bu politikalar insane etkileşimini en düşük seviyeye indirgemiş fakat aynı zamanda ekonomik hayatın da durmasına neden olmuştur. Bu tez COVID-19 salgının istihdam ve gelir dağılımı üzerindeki etkilerini, ülkelerin uygulamış oldukları tedbir politikaları çerçevesinde incelemiştir. Devletlerin salgın sürecinde istihdam-gelir kaybını önlemek için hangi politikaları uygulamış olduklarını ve Türkiye'nin bu politikaların neresinde yer aldığı detaylı olarak analiz edilmiştir. Ayrıca salgının istihdam ve gelir dağılımı üzerinde yaratmış olduğu etkileri daha iyi bir şekilde görebilmek için üniversiteden yeni mezun olmuş kişilere anket yapılmış ve bu anket neticesinde pandeminin işgücü üzerindeki etkilerine dair daha somut bilgiler vii elde edilmiştir. Bu somut bilgiler ile Türkiye'de uygulanmış olan salgın politikalarının özellikle nitelikli genç bireyler üzerindeki etkileri de gözler önüne serilmiştir. Dolayısıyla bu tez, istihdam ve gelir dağılımı verilerini kullanarak COVID-19 salgınının uluslararası boyutta gerçekleşmesi beklenen muhtemel etkilerine ışık tutmuştur.
Özet (Çeviri)
As a result of the rapid spread of the epidemic called COVID-19 all over the world, humanity has entered a process that is rare. The fact that current treatment methods do not provide any protection against the virus has left many states helpless in this process. The fact that the global interaction is very developed has also greatly increased the spread of the pandemic and caused the death of many people around the world. The global crisis of this magnitude has not only threatened people's health, but also greatly damaged commercial activities by stopping the supply-demand balance in the economic markets. Significant employment-income losses occurred during the pandemic, and these losses greatly affected the welfare levels of societies. States, on the other hand, have implemented various policies that have not been seen before in order to alleviate the negative effects of the pandemic. These policies implemented by the states reduced human interaction to the lowest level, but at the same time caused it to stop in economic life. This thesis has examined the effects of the COVID-19 pandemic on employment and income distribution within the framework of the precautionary policies implemented by the countries. It alsoanalyzed which policies the countriesand especially Turkey have implemented to prevent employment-income loss during the pandemic. In addition, in order to better see the effects of the pandemic on employment and income loss, a survey was conducted with university graduates, and as a result of this survey, more concrete information was obtained about the effects of the pandemic on the workforce. With this concrete information, the effects of the pandemic policies implemented in Turkey, especially on qualified young individuals, were also revealed. Therefore, this thesis sheds light on the possible effects of the COVID-19 pandemic that are expected to occur at the international level by using dataon employment and income allocation.