'Tatar halk edebiyatı: Tarihî ve Lirik Türküler' adlı eserde maddi kültürle ilgili söz varlığı
Vocabulary related to material culture in a book named 'Tatar folk-literature: Historical and Lyrical Folk Songs'
- Tez No: 692749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ŞAHAN GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tatar Halk Edebiyatı, Tarihî ve Lirik Türküler, Maddi Kültür, Söz Varlığı, Tatar Folk-Literature, Historical and Lyrical Folk Songs, Material Culture, Word Entity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 426
Özet
Tarihî ve Lirik Türküler'' Tatar halk edebiyatının önde gelen türlerinden biridir. Bu çalışmada Tatarların tarihî ve lirik türkülerinde geçen maddi kültür unsurları tespit edilmiştir. İlbarıs Nadirov'un ''Татар Халык Иҗаты Тарихи һәм Лирик Җырлар'' (Tatar Ḫalık İcatı Tarihi hem Lirik Cırlar) adlı kitabı da bu kapsamda çalışmamıza kaynaklık etmiştir. Tatar türkülerini maddi kültür unsurları açısından inceleyen bu çalışmada tespiti yapılan maddi ögeler (sözcükler), ses bilimsel ve anlamsal olarak kendisiyle benzer olan Türkiye Türkçesindeki, Osmanlı Türkçesindeki, Türkiye halk ağızlarındaki, Divanü Lûgat-it-Türk'teki, Rusçadaki ve Opıt Slovarya Tyurkskih Nareçiy adlı eserde geçen Tatar lehçesindeki maddi ögelerle (sözcüklerle) karşılaştırılmıştır. Ayrıca bu çalışmada tespiti yapılan sözcüklerin etimolojik açıklamaları da ayrıntılı şekilde verilmiştir. Çalışmamız, giriş ve sonuç hariç ''İnşaatla İlgili Unsurlar'', 'İmalatla İlgili Unsurlar'', ''Diğer Maddi Unsurlar'' olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Historical and Lyrical Folk Songs'' are one of the foremost types of Tatar Folk- Literature. In this research, the elements of material culture in historical and lyrical folk songs of Tatars are identified. İlbarıs Nadirov's book which is named ''Татар Халык Иҗаты Тарихи һәм Лирик Җырлар'' (Tatar Ḫalık İcatı Tarihi hem Lirik Cırlar) is used as a source for this research. Material elements (words) that are identified in this research which analyzes Tatar's folk songs in terms of material culture elements are compared to the words in which are similar to themselves phonologically and semantically Turkish, Ottoman Turkish, Turkish dialects, Divanü Lûgat-it-Türk, Russian and the material elements (words) in Tatar dialects which are mentioned in the work named as Opıt Slovarya Tyurkskih Nareçiy. In addition, etymological explanations of the words which are identified in the research are also given in detail. The research includes three parts as ''Elements of Construction'', ''Elements of Manufacturing, ''Other Material Elements'' except for introduction and conclusion parts.