The price dynamics and predictability of bitcoin price movements: An ARIMA approach
Bitcoin fiyat hareketlerinin fiyat dinamikleri ve öngörülebilirliği: Bir ARIMA çalışması
  1. Tez No: 692930
  2. Yazar: MOHAMED KHALIL BENZEKRI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ŞEHİME ÖZÜTLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bitcoin, Kripto Para Birimleri, Piyasa Değişimi, ARIMA, Volatilite, Bitcoin, Cryptocurrencies, Market Exchange, ARIMA, Volatility
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kripto piyasası, özellikle son birkaç yıldır artan yatırımcı girişleri ile finans dünyasındaki en hızlı genişleyen piyasalardan biri olamay başlamıştır. Kripto birimlerinin herhangi bir düzenlemeden bağımsız olup, merkez bankalarının denetiminden muaf oldukları iyi bilinir olduğundan, merkezi olmadıkları %100 kabul edilir. Bazen bir değişim aracı olarak düşünülebilseler de, çoğunlukla bir değer saklama rolüne sahiptirler. Bu çalışma, piaysa getirilerini daha iyi anlamak için Bitcoin fiyatlarını tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Tahminde kullanılan yaklaşım, Bütünleşik Otoregresif Hareketli Ortalama'dır (ARIMA). Veri güvenilirliği için ACF, PACF ve ADF istatistiksel testleri ile serinin potansiyel eğilim, mevsimsellik ve durağanlığı test edilmiştir. Zaman serisi durağan olmadığı için veriler birinci farkları alınıp durağan hale geldikten sonra kullanılmıştır. ARIMA için önerilen ilk gecikme (1,1,0) olmuş, ancak güvenilirlik ve çalışmanın titizliği için ARIMA (1,0,0) ve ARIMA (2,1,0) olarak 2 gecikme daha test edilmiştir. Test sonuçları, en uygun modelin (1,1,0) olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The cryptocurrency market is one of the fastest expanding markets in the financial world, especially for these last few years where it noticed a big entry of investors. Cryptocurrencies are better known to be independent of any regulations, freeing themselves from being under the authority of central banks, thus, it is acknowledged that they are 100% decentralized. They mostly have a role of a store of value, even though sometimes they can be considered as a medium of exchange too. This study aims to forecast Bitcoin's prices, to better understand its returns. The approach used in forecasting is Auto-Regressive Integrated Moving Average (ARIMA). ACF, PACF, and ADF tests were performed for data reliability, and to test the potential trend, seasonality, and stationarity detections. Because the data was non-stationary, the first differencing series were used after they became stationary. Even the first lag suggested for the ARIMA order was (1,1,0), for a better understanding of the study, and better rigor, 2 more lags as ARIMA (1,0,0) and ARIMA (2,1,0) were implemented too. However, the test results revealed that the preferred model to fit is (1,1,0).