Sleep disorders with individuals in prediction with cerebral lateralization reasoning ability, evaluation of attention
Uyku bozukluğu olan bireylerde serebral lateralizasyon öngörüsüyle dikkat, muhakeme yeteneği ve reaksiyon zamaninin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 692987
  2. Yazar: MELİKE BAŞTOKLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECİP KUTLU, PROF. DR. HİKMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Fizyopatoloji, Nöroloji, Physiology, Physiopathology, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: CPAP, Cerebral Lateralization, Hand Preference, OSAS, Sleeping Disorder, Attention
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Serebral lateralizasyon bazı sinirsel fonksiyonların uzmanlaşma eğilimidir. OSAS ise uyku sırasında üst solunum yolunun tam veya parsiyel tıkanması ile karakterize bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı Obstrüktif Uyku Sendromlu(OSAS) ve herhangi bir uyku bozukluğu olan hastalarda, serebral lateralizasyon kontrolünde, Sürekli Pozitif Hava Yolu Basıncı(CPAP) tedaviden önce ve sonra dikkat bozukluğu, seçici dikkat, sürekli dikkat, muhakeme yeteneği, reaksiyon zamanı gibi kognitif beceriler arasındaki ilişkileri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız yaş sınırı olmaksızın sağlıklı ve gönüllü, 41 birey arasında yapılmıştır. CPAP kullanılmadan önce ve sonra olmak üzere psikoteknik laboratuvarında kognitif beceri testleri olan muhakeme yeteneği testi (SPMIQ), reaksiyon zamanı testi (RTms), stres altında tepki verme hızı-kalitesi testi (DT-DTsüre), sürekli dikkat ve problem çözme (COGevet-COGhayır), seçici dikkat(SİGNAL) testi uygulanmıştır. Ayrıca psikolojik anketlerden BECK depresyon ölçeği, STAI1 (durumluluk kaygı), STAI2 (sürekli kaygı), lateralizasyon anketi uygulanmıştır. Psikolojik anketler hem CPAP öncesi hem de sonrası uygulanıp testler ve anketler arasında karşılaştırma yapılmıştır. Bulgular: Beck Depresyon toplam hastalarda tedavi sonrasında anlamlı olarak azalmıştır. Tedavi sonrası STAİ 1 artmıştır. Tedavi sonrası STAİ 2 ortalaması azalmıştır. DT Doğru sayısı tedavi sonrasında anlamlı olarak artmıştır. Tedavi sonrası DT Süre saniye tedavi öncesine göre anlamlı olarak azalmıştır. Tedavi sonrası RTms azalmıştır. Tedavi sonrası SPM IQ tedavi öncesine göre, artmıştır. Tedavi sonrası COG Evet tedavi öncesine göre artmıştır. Tedavi sonrası SIGNAL Doğru sayısı artmıştır. Tedavi sonrası SIGNAL Süre saniye tedavi öncesine göre kısalmıştır. Sonuç:Uyku bozukluğunun beynin yüksek fonksiyonları üzerine etkisi olabileceği ve tedavisi sonrasında beyinkognitif fonksiyonlarında artış olabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine there lationships between cognitive skills such as attention disorder, selective attention, continuous attention, reasoning ability, reaction time before and after treatment in patients with Osas and any sleep disorders, serebral lateralization control (CPAP). Materials and Methods: Our study was conducted among 41 healthy and voluntary individuals with no age limit. CPAP before and after using psychometric tests in the laboratory, including cognitive ability, which muhakame ability test (SPMIQ), reaction time Test (RTms) react under stresst othe speed-qualitytesting (DT), constant attention, and problem solving (COGyes-Cogno), Selective Attention(SIGNAL) test was applied. Inaddition, BECK Depression Scale, STAI1 (situational anxiety), STAI2 (persistent anxiety) and lateralization survey were applied from psychological surveys. Psychological surveys were performed both before and after CPAP, and tests and surveys were compared. Results: Beck Depression decreased significantly. After treatment, STAI increased by STAI 2 mean decreased after treatment. The correct number of DT increased significantly after treatment. DT duration after treatment decreased significantly in seconds compared to before treatment. RTms decreased after treatment. Aftertreatment, SPM IQ and COG increased compared to before treatment. The correct number of signs after treatment has increased. The SIGNAL time after treatment decreased in seconds compared to before treatment. Conclusion: It has been determined that sleep disorder may have an effect on the higher functions of the brain and that there may be an increase in brain cognitive functions after treatment.