Farklılaştırılmış öğretim uygulamalarının ikinci sınıf öğrencilerinin matematik başarısına etkisinin ve farklılaştırılmış öğretim uygulaması hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
Investigation of the effect of differentiated teaching practice on second grade students' mathematics achievement and their views on differentiated teaching practices
  1. Tez No: 693032
  2. Yazar: BURCU GÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESER ÜLTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılaştırılmış öğretim, matematik öğretimi, çıkarma işlemi, öğretim yöntemi, Differentiated teaching, teaching mathematics, extraction process, teaching method
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklılaştırılmış öğretim uygulamalarının ikinci sınıf öğrencilerinin matematik başarısına etkisi ve farklılaştırılmış öğretim uygulaması hakkındaki görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmada nicel yaklaşımın ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel deseni kullanılmıştır. Çalışma Gaziantep ili Şahinbey ilçesi Şehit Sinan İlkokulunda öğrenim görmekte olan 16 deney grubu, 16 kontrol grubu olmak üzere toplam 32 ikinci sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak, deney ve kontrol grubuna ön test ve son test olarak uygulanan ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Matematik Başarı Testi”ve deney grubu öğrencilerinin görüşlerine ilişkin veriler ise“Tarama Soruları”ile toplanmıştır. Toplanan verilerin analizinde deney ve kontrol grubu öğrencilerinin aldıkları puanların arasındaki fark bağımsız örneklem t testi ile analiz edilmiştir. Deney grubunun ön test ve son test puanları arasındaki fark bağımlı örneklem t testi ile analiz edilmiştir. Öğrenci görüşlerinin analizi içerik analiziyle çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin farklılaştırılmış öğretim uygulaması ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ortalama puanlarında ise deney grubu lehine anlamlı bir artış gözlenmiştir. Deney grubunun ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Öğrencilerin farklılaştırılmış öğretim yöntemi ile ilgili dersten keyif aldıkları, konuyu öğrenmelerine kolaylık sağladığı ve dersin verimli olduğuna ilişkin olumlu görüşleri olduğu tespit edilmiştir. Çalışma ile ilgili araştırmacılara, öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of differentiated teaching practices on second grade students' mathematics achievement and their views on differentiated teaching practice. In the research, the quasi-experimental design of the quantitative approach with pretest posttest control group was used. The study was carried out with a total of 32 second grade students, 16 in the experimental group and 16 in the control group, studying at Şehit Sinan Primary School in Şahinbey district of Gaziantep. As a data collection tool in the research, the“ Math Achievement Test”prepared by the researcher, which was applied to the experimental and control groups as a pre-test and post-test, and the data on the opinions of the experimental group students were collected with“Survey Questions”. In the analysis of the collected data, the difference between the scores of the experimental and control group students was analyzed using the independent sample t test. The difference between the pretest and posttest scores of the experimental group was analyzed with the dependent sample t test. Analysis of student views was analyzed by content analysis. In line with the findings, no significant difference was found between the differentiated teaching practice pre-test and post-test scores of the students in the experimental and control groups. A significant increase was observed in the average scores in favor of the experimental group. A significant difference was found between the pre-test and post-test scores of the experimental group. It was determined that the students enjoyed the lesson about the differentiated teaching method, it was easy for them to learn the subject and they had positive opinions about the efficiency of the lesson. Suggestions about the differentiated teaching method were made to the researchers, stating that students should determine their interests, readiness and learning styles well while preparing the lesson plan and activity.