Konjenital hipotiroidinin işitmeye olan etkisinin ileri odyolojik test bataryaları ile incelenmesi
Investigation the effect of congenital hypothyroidism onhearing with advanced audiological test batteries,
  1. Tez No: 693088
  2. Yazar: NUR YÜCEL EKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, konjenital hipotiroidi, otoakustik emisyon, işitsel beyin sapı cevabı, Hearing loss, congenital hypothyroidism, otoacoustic emissions, auditory brainstem response
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Konjenital hipotiroidi (KH) doğuştan bir işitme kaybı nedeni olabilse de yenidoğan işitme kaybı risk faktörleri arasında bulunmamaktadır. Bu çalışmada, KH'si olan yenidoğanların işitsel fonksiyonlarının değerlendirilmesi ve sağlam yenidoğanlarla karılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma 31 KH'li yenidoğan (çalışma gurubu) ve hastalığı olmayan 20 yenidoğandan (kontrol gurubu) oluşmaktadır. Tüm katılımcıların yenidoğan işitme kaybı için ek bir risk faktörü yoktu. Geçici uyarılmış otoakustik emisyon (TEOAE), distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE) ve işitsel beyin sapı cevabı (ABR) ölçümleri L-Tiroksin tedavisi başlanmadan hemen önce çalışma gurubunda ve kontrol gurubunda kaydedildi. Bulgular: ABR ölçümleri ile çalışma gurubundaki 31 yenidoğan bebekten 3'ünde (%9,68) orta-ileri derecede unilateral sensörinöral işitme kaybı saptandı. 40 dB HL şiddette I, III ve V. dalga pik latansları (PL) ve I-III, III-V, I-V interpik latansları (IPL) ve 20 dB HL şiddette V. dalga PL karşılaştırıldığında guruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (P> 0.05). Değişik frekanslarda DPOAE ve TEOAE Sinyal -Gürültü Oranı (SNR) ölçümlerinde sadece TEOAE'da 3 kHz'de anlamlı fark saptandı (P= 0.001). Pearson test ile DPOAE SNR ile sT4 arasında 988 Hz'de ve 5714 Hz'de orta derecede doğrusal ilişki saptandı (P< 0.05, r= 0,411 and P< 0.05, r= 0,415, sırasıyla). DPOAE SNR ile TSH arasında 5714 Hz'de orta derecede doğrusal ilişki saptandı (P< 0.01, r=-0,534). ABR ile TSH arasında anlamlı bir korelasyon yok iken, 40 dB HL ses şiddetinde I. ve III. dalga PL ve ile III-V IPL arasında orta derecede korelasyon mevcuttu (P< 0.05, r= 0,438; P< 0.01, r= 0,500; P< 0.01, r= 0,500, sırasyla). Sonuç: KH, doğuştan işitme kaybı için potansiyel bir risk faktörüdür. Bu hastalarda işitme kaybının düzenli aralıklarla değerlendirilmesi klinik izlemin rutin bir parçası olmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Although congenital hypothyroidism (CH) may be a cause of congenital hearing loss, it is not among the risk factors of neonatal hearing loss (HL). In this study, we aimed to evaluate the auditory functions of neonates with CH and compare them with healthy neonates. Materials and Methods: This cross-sectional study consisted of 31 neonates with CH (study group) and 20 neonates without the disease (control group). All participants had no risk factor for neonatal HL. TEOAE, DPOAE and ABR were recorded in study group before beginning L-thyroxine treatment and also control group. Results: Moderate to severe unilateral sensorineural HL was detected in 3 of 31 neonates (9.68%) in the study group with ABR. There was no statistically significant difference between the groups when compared the I, III and V. peak latency (PL) and IIII, III-V, I-V interpeak latencies (IPL) at 40 dB HL and V. PL at 20 dB (P >0.05). Signalto- Noise Ratio (SNR) of TEOAE and DPOAE at different frequencies showed a significant difference only in TEOAE at 3kHz (P= 0.001). The Pearson test showed a moderate correlation between the SNR of DPOAE of 988 and 5714 Hz and fT4 (P< 0.05, r= 0,411 and P< 0.05, r= 0,415, respectively). There was a moderate correlation between the SNR of DPOAE of 5714 Hz and TSH (P< 0.01, r=-0,534). While there was no correlation between the ABR and TSH, there was a correlation between fT4 and I. PL, III. PL and III-V IPL at 40 dB HL (P< 0.05, r= 0,438; P< 0.01, r= 0,500; P< 0.01, r= 0,500, respectively). Conclusions: CH is a potential risk factor for congenital HL. Regular evaluation of hearing function should be a routine part of clinical follow-up in these patients.